Nova dozvola za Montenegro Airlines: Do Njujorka preko Beograda

Avion tipa airbus A330-200 kompanije Air Serbia prema ljetnjem redu letjenja koji je na snagu stupio 27.marta, na toj liniji saobraća pet puta sedmično, što znači da će i putnici iz Crne Gore koji ovdje kupe kartu imati isto toliko prilika nedjeljno da iz Podgorice i Tivta, sa presjedanjem u Beogradu, lete za Njujork

 

Ministarstvo saobraćaja SAD izdalo je dozvolu crnogorskoj nacionalnoj aviokompaniji Montenegro Airlines (MA) za saobraćanje između Crne Gore i SAD.

Time je pozitivno riješen zahtjev koji je MA početkom februara uputio američkoj državnoj administraciji, tražeći da ona “da zeleno svjetlo” na sprovođenje u praksi dijela prošlog ljeta potpisanog takozvanog code share ugovora MA i kompanije Air Serbia, a koji se odnosi na letove na relaciji Beograd-Njujork-Beograd.

Naime, da bi MA svoju oznaku YM mogla staviti na letove AS iz Beograda za Njujork, odnosno da bi mogla prodavati klijentima u Crnoj Gori svoje karte iz Podgorice i Tivta preko Beograda do Njujorka, američke savezne vlasti formalno su morale da izdaju dozvolu MA-u da leti za SAD, iako naša nacionalna kompanija neće sama fizički obavljati te letove.

U rješenju kojim se MA daje dozvola da putem code share ugovora sa AS saobraća za SAD, američko Ministarstvo saobraćaja je navelo da je to “u javnom interesu” i da je “podnosilac zahtjeva (MA), na bazi svoje poslovne istorije, dokazao da je finansijski i operativno kvalifikovan da obavlja promet koji mu je odobren”.

U rješenju stoji i da se dozvola može izdati i na osnovu međudržavnog Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između SAD i Crne Gore iz 2012. Dozvola je MA-u data na probni period u trajanju od dvije godine, ili do momenta izdavanja trajne dozvole, ukoliko se to eventualnio dogodi ranije, piše portal vijesti.me.

Na ovaj način MA je postao treća kompanija kojoj je odobreno da svoju oznaku po code share sporazumu stavi na Air Serbijin let YU500/501 između Beograda i Njujorka i obrnuto, nakon što su to već učinile kompanija Etihad iz Dubaija i njemački Air Berlin. Etihad je vlasnik 49 odsto akcija AS i operativno vodi srbijansku aviokompaniju, a njegovom vlasništvu je i avioprevoznik Air Berlin.

I turska kompanija Atlasglobal najavila je da će od Ministarstva saobraćaja SAD tražiti dozvolu da i ona putem code share aranžmana sa AS leti iz Beograda za Njujork.

Avion tipa airbus A330-200 kompanije Air Serbia prema ljetnjem redu letjenja koji je na snagu stupio 27.marta, na toj liniji saobraća pet puta sedmično, što znači da će i putnici iz Crne Gore koji ovdje kupe kartu imati isto toliko prilika nedjeljno da iz Podgorice i Tivta, sa presjedanjem u Beogradu, lete za Njujork.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!