Klepetan se vratio, a u gnijezdu ga dočekao suparnik: Deset minuta se tukao da bi ponovo osvojio Malenu!

“Tukli su se on i mlađa roda ‘uljez’ skoro deset minuta. Na kraju je ipak Klepetan uljeza otjerao, a onda ljutito razrušio gnijezdo, izbacio van jedno jaje koje je Malena ovih dana snijela. Sve to vrijeme dok su se oni ‘mlatili’ Malena je stajala sa strane i sve samo posmatrala. Kada je ‘gužva’ prošla došao sam do Klepetana. Bio je u tuči ranjen u krilo i na još dva mjesta. Krv sam mu obrisao, a onda se on sav garav i izgladnjeo ‘bacio’ na hranu u kanti koju sam mu prije pripremio”, ispričao je Vokić

 

Ljubavna priča bijelih roda iz Slavonije juče je dobila šesnaesti srećni nastavak, jer se mužjak Klepetan popodne, sa dvije sedmice zakašnjenja, vratio partnerki Malenoj, koja zbog slomljenog krila zimuje u Brodskom Varošu, pored Slavonskog Broda, i o kojoj se brine Stjepan Vokić, penzionisani domar područne škole.

Vjerni Klepetan je ove godine na povratku iz Afrike kasnio više od dvije sedmice. Ljubitelji poznatog pernatog para bili su zabrinuti da je došao kraj priči o Malenoj i Klepetanu.

Ovako dugo kašnjenje Klepetana pokolebalo je i Malenu, koja je u gnijezdo primila drugog mužjaka. Novi par uredio je gnijezdo i ona je snijela prvo jaje iz kojeg se ove godine neće izleći ptić, jer je Klepetan iz gnijezda bacao granje, a s njim je bacio i jaje. Klepetan se vratio u dosta dobrom stanju, rekao je Stjepan Vokić i dodao da se nakon nekoliko sati pomirio s Malenom.

“Klepetanu je u okršaju povrijeđeno krilo na tri mjesta, ali mi je dopustio gore, na gnijezdu, da mu pomognem. Ono što je očito jeste da je bio šokiran zatečenim uljezom u svom gnijezdu”, rekao je Vokić i dodao da je i sam počeo da sumnja u Klepetanov povratak.

“On je programiran tačno u dan jer odavde uvijek tačno odlazi. To znači da i u povratku krene na vrijeme, ali ga nešto spriječi, nevrijeme ili nešto slično. Drago mi je da priča ide iznova. Sad mu moram i ja pomoći i krenuti u ribolov i pomoći koliko mogu”, rekao je on.

Za BrodPortal je detaljno opisao Klepetanov povratak, piše jutarnji.hr.

“Bilo je negdje oko 15 sati. Bio sam u stanu kada sam prvo vidio svoju mačku kako uznemireno trči po dvorištu, a onda čuo poprilično jasan zvuk klepetanja i buke. Izišao sam van i imao šta da vidim: u gnijezdu na krovu dvorišne zgrade iz sve snage, kljunovima i krilima tukla su se dvije rode, od kojih je jedna, srce mi je zaigralo, odmah sam prepoznao, bio moj Klepetan! Tukli su se on i mlađa roda ‘uljez’ skoro deset minuta. Bilo je tu svega. Na kraju je ipak Klepetan uljeza otjerao, a onda ljutito razrušio gnijezdo, izbacio van jedno jaje koje je Malena ovih dana snijela. Opšta ludnica. Sve to vrijeme dok su se oni ‘mlatili’ Malena je stajala sa strane i sve samo posmatrala, recimo da je čekala ishod. Kada je ‘gužva’ prošla došao sam do Klepetana. Bio je u tuči ranjen u krilo i na još dva mjesta. Krv sam mu obrisao, a onda se on sav garav i izgladnjeo ‘bacio’ na hranu u kanti koju sam mu prije pripremio. Ipak, nisam bio izgubio nadu da neće doći”, ispričao je Vokić.

“Srce mi je prepuno. Zakasnio je čak 18 dana od roka kada je trebao da dođe. Nikada toliko nije kasnio, mora da je prilično ‘zapeo’ negdje na putu. Čitao sam neki dan da jedno poveće jato još leti prema Hrvatskoj i sve sam svece molio da je i on među njima i da će ipak doći. Eto, ma nitko sretniji od mene, priča, malo je reći ushićeno, Stjepan Vokić, dok su se u dvorište škole u Varošu slijevale desetine djece, mladih i starijih da radosno svjedoče pravom čudu, Klepetan se ipak vratio!

Vokić dodaje da za potomke Malene i Klepetana, uprkos dvoiponedjeljnom kašnjenju, još ima vremena.

“Ma, kako opisati koliko mi je drago, koliko god sam brinuo što se (još) nije vratio, toliko sam sada radostan. Njih dvoje će sada preurediti gnijezdo po svome, a preda mnom je skoro svakodnevna obveza da ulovim ribe i obezbijedim im hrane. Trebaće i Klepetanu za oporavak, predalek je to put bio. Treba letjeti i mahati krilima 13.500 kilometara, skoro mjesec i po dana”, priča za BrodPortal Stjepan Vokić, dok bi Klepetan očito preumoran i stajući na jednoj nozi malo-malo zadrijemao, prvo na obližnjoj livadi, a potom i na gnijezdu.

Priča o tom paru roda postala je poznata širom svijeta, a reportaže o dvije vjerne rode iz Slavonskog Broda objavljivane su u medijima od Japana do Čilea. Pred Malenom i Klepetanom sad su mjeseci intenzivnog rada, a onda u avgustu on ponovno kreće prema jugu Afrike. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!