Mekejn u Crnoj Gori: Ovdje sam zato što sam uvjeren da ponašanje Rusije u regionu i svijetu nije prihvatljivo

Mekejn je rekao da smatra da je veoma važno obezbijediti stabilnost imajući u vidu sva previranja i sve što se dešava u svijetu. “To je važno za NATO sada i u svakom trenutku, bilo je važno i kad je NATO osnovan. Vjerujem da rusko ponašanje nalaže našu solidarnost i snagu kako bismo očuvali principe i osnovne vrijednosti demokratije”,  poručio je Mekejn

Džon Mekejn (Foto: Youtube)

Ponašanje Rusije u regionu je neprihvatljivo i zahtijeva solidarnost i snagu, kako bi osnovne demokratske vrijednosti bile očuvane, poručio je američki senator Džon Mekejn i čestitao Crnoj Gori na odluci da postane članica NATO-a.

Delegacija američkog Senata, na čelu sa Mekejnom, boravi danas u posjeti Crnoj Gori.

Mekejn je, nakon sastanka sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem, čestitao građanima Crne Gore koji su, kako je rekao, zajedno sa liderima odlučili da Crna Gora bude članica Alijanse.

On, kako je kazao, smatra da je veoma važno obezbijediti stabilnost imajući u vidu sva previranja i sve što se dešava u svijetu.

“To je važno za NATO sada i u svakom trenutku, bilo je važno i kad je NATO osnovan. Takođe, ovdje sam zato što sam uvjeren da ponašanje Rusije u regionu i svijetu nije prihvatljivo u ovakvim vremenima. Vjerujem da rusko ponašanje nalaže našu solidarnost i snagu kako bismo očuvali principe i osnovne vrijednosti demokratije”,  poručio je Mekejn.

On je rekao da je Rusija pokušala da promijeni ishod izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da ima dokaza da Rusi pokušavaju da podrivaju demokratski proces i u drugim djelovima svijeta.

“Uvjeren sam da je naš savez ojačan, vjerujem u naše prijateljstvo i vojne odnose, da su i oni ojačani, tako da je to ona funkcionalna demokratija koja, prema mom mišljenju, može da predstavlja model za druge države širom svijeta”, kazao je Mekejn, prenose “Vijesti” pisanje agencije MINA.

On je rekao da je danas, prije polaska za Crnu Goru iz Sarajeva, posjetio most na kom je ubijen Franc Ferdinand, dodajući da svi znaju šta je uslijedilo nakon toga – najstrašniji ratovi u istoriji svijeta.

“Ne predviđam da će se to desiti danas u ovom dijelu svijeta, ali mislim da ne treba da ignorišemo te naučene lekcije i da treba da uradimo sve što možemo da ojačamo solidarnost i da sarađujemo, da unaprijedimo ekonomski razvoj, da ojačamo vojsku i tako očuvamo mir”, naveo je Mekejn.

Bošković je zahvalio Mekejnu na ličnom doprinosu za sve što je uradio podržavajući Crnu Goru ne samo na putu evropskih i evroatlantskih integracija, već i na putu reformi bezbjednosnog sektora, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Istakli smo da postoji puna saglasnost SAD i Crne Gore po pitanju crnogorskog puta u NATO i onog što su bile prijetnje i izazovi u prethodnom periodu, prije svega miješanje stranog faktora, onog s čime se Crna Gora suočila tokom izborne kampanje, na dan izbora, i ono što je nakon toga uslijedilo i što je dan danas prisutno ne samo u Crnoj Gori, već čitavom regionu”, dodao je on.

Bošković je rekao da je na sastanku konstatovano da je veoma važno da pažnja međunarodne zajednice opet bude fokusirana na ovaj region.

“Jer je ovaj region u posljednje vrijeme i te kako uznemiren, uz sve ono što se dešava u zemljama koje okružuju Crnu Goru, pa i ono što se desilo u Crnoj Gori tokom septembra i oktobra prošle godine”.

“Siguran sam da će Crna Gora znati da iskoristi benefite svog članstva u NATO-u, ključno je održavanje stabilnosti i dugovječnosti same Crne Gore”, kazao je on.

Bošković vjeruje da je budućnost čitavog Balkana, svih zemalja koje su nastale raspadom Jugoslavije, ali i šire, u evroatlantskim integracijama, jer samo tako, smatra on, region može obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost.

“Na tom putu svakako imamo podršku SAD koja je iskazana i potpisom predsjednika Donalda Trampa na crnogorski Protokol o pristupanju Savezu. Siguran sam da će ta podrška biti nastavljena u narednom periodu”, zaključio je Bošković.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!