Droga, ugalj, prisilan rad, hakeri: Kako Sjeverna Koreja zarađuje novac za nuklearno oružje

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da je spreman da se “pozabavi” rastućim nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, sa Kinom ili bez nje. Međutim, biće mu potrebna pomoć od Pekinga ako želi da zaustavi protok prihoda koji održava režim Kim Džong-una na površini

Foto: Youtube

Nakon novih testiranja balističkih raketa i prijetnji koje Sjeverna Koreja upućuje svojim neprijateljima, postavlja se pitanje otkud ovoj zatvorenoj zemlji uopšte novac za vojsku i oružje.

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da je spreman da se “pozabavi” rastućim nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, sa Kinom ili bez nje.

Međutim, biće mu potrebna pomoć od Pekinga ako želi da zaustavi protok prihoda koji održava režim Kim Džong-una na površini.

Kina je Sjevernoj Koreji glavni kamen oslonac u koju odlazi više od 80 odsto izvoza njenog malog susjeda.

SAD i njeni saveznici su godinama pokušavali da pritisnu Pjongjang i nametanjem sankcija ga odsjeku od globalnog bankarskog sistema.

Sve je to, međutim, samo doprinijelo razvoju sposobnosti Pjongjanga da izbjegava sankcije.

“Previše smo sankcija pripisivali sjevernokorejskom režimu do te mjere da je on postao superbakterija (otporan na sankcije)”, rekao je Džon Park, direktor radne grupe za odnose sa Korejom u Harvard Kenedi školi za CNN.

On smatra da SAD moraju da ubijede Kinu da prekinu poslovanje sa Sjevernom Korejom i moguće je da će to biti jedna od glavnih tema razgovora Trampa sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

UGALJ

Najveći izvozni proizvod Sjeverne Koreje je ugalj. Ona milione tona uglja svake godine prodaje Kini. Međutim, usljed sve agresivnije politike Pjongjanga i povećanja testiranja raketa, Kina je zaprijetila da bi mogla značajno da umanji uvoz uglja.

Ipak, stručnjaci kažu da prijetnje iz Pekinga češće zvuče oštrije nego što zaista jesu. Kina ne želi da uništi ekonomiju Sjeverne Koreje, svog saveznika, kog vidi kao neku vrstu tampon zone koja je odvaja od Južne Koreje, savjetnika SAD u regionu.

Čak i da zvanični Peking zabrani uvoz uglja, kompanije na obje strane imaju mnogo načina da zaobiđu restrikcije, kažu analitičari.

Sjeverna Koreja i druge proizvode kao što su ruda gvožđa, morska hrana i odjeća izvozi u Kinu.

REZERVE

Čak i ako Kina potpuno zabrani uvoz iz Sjeverne Koreje, vjeruje se da je Pjongjang sačuvao značajne rezerve novca za “crne dane” naročito od prodaje uglja Kini.

Džon Park vjeruje da Pjongjang ima “veoma velike količine novca” u Kini koje režim može da iskoristi za finansiranje oružanog programa.

Time što čuva novac u Kini, Sjeverna Koreja može lakše da izbjegne sankcije.

Da bi mogao da se zabrani Pjongjangu pristup novcu u Kini, Peking bi morao da pomoću domaćih zakona najprije nađe te fondove.

Istrage UN i SAD su ranije našle dokaze da Sjeverna Koreja koristi mreže kompanija kao fasadu pomoću koje dobija pristup globalnim bankama.

Antoni Ruđiero iz Fondacije za odbranu demokratije kaže da bi američka vlada mogla da kazni kineske banke koje pomažu Sjevernoj Koreji da izbjegne sankcije.

SAJBER NAPADI I PRODAJA ORUŽJA I DROGE

Prošle godine u centar pažnje je došao još jedan potencijalni način na koji Pjongjang ostvaruje prihode – hakovanje banaka.

Sjeverna Koreja je povezana sa sajber napadima na finansijske institucije u 18 država, pokazuje novi izvještaj ruske firme za sajber bezbjednost “Kasperski”.

Bangladeška centralna banka je napadnuta u martu 2016. godine, a hakerski tragovi vode do Sjeverne Koreje. Isti način hakovanja izveden je i u Kostariki, Poljskoj i Nigeriji…

Sjeverna Koreja je i ranije kriminalnim putevima dolazila do zarade, prodajom zabranjenog oružja i droge.

PRISILNI RAD

Sjeverna Koreja ima bogatu elitu koja živi u prijestonici, ali većina državljana je siromašna i gladna. Njena ekonomija je jedna od najzatvorenijih u svijetu, ali režim ipak uspijeva da nađe način da istisne novac iz svojih državljana.

Jedan način za to je prislino slanje hiljada sjevernokorejskih radnika da u užasnim uslovima u Kini, Rusiji, na Bliskom istoku, ali i zemljama EU, rade u rudnicima, drvnoj i tekstilnoj industriji i konstrukciji.

Režim tako uzima novac od zarade svojih državljana i koristi ga za vojsku i oružje.

Izvor: Blic.rs

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!