Prve žrtve agresije na Sarajevo: Danas je 25 godina od pogibije Suade i Olge

Snajperisti četničkih snaga pucali su s krova hotela i ubili Suadu koja se nalazila na Vrbanja mostu. Na istom mjestu je ubijena i Olga Sučić. Na mostu se nalazi spomenik sarajevskim heroinama koje su bile prve žrtve agresije u Sarajevu. Nazvan je most Suade i Olge. Na spomeniku piše: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši”

Suada Dilberović

Studentkinja pete godine Medicinskog fakulteta Suada Dilberović (24), porijeklom iz Dubrovnika, i 34-godišnja službenica Skupštine Bosne i Hercegovine i majka dvoje djece, Olga Sučić, prve su žrtve opsade Sarajeva i agresije na BiH.

One su ubijene na današnji dan na tadašnjem mostu Vrbanja, piše “Avaz”.

U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) i policajaca pod kontrolom Vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade, a na današnji dan, prije 25 godina, održane su demonstracije za mir na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku.

Međutim, snajperisti četničkih snaga pucali su s krova hotela i ubili Suadu koja se nalazila na Vrbanja mostu. Na istom mjestu je ubijena i Olga Sučić.

Olga Sučić sa ćerkicom Norom (Foto: Avaz.ba)

Na mostu se nalazi spomenik sarajevskim heroinama koje su bile prve žrtve agresije u Sarajevu. Nazvan je most Suade i Olge. Na spomeniku piše: “Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši”.

“ZAR JE OVO SARAJEVO”

Suada je na samrti pitala:”Zar je ovo Sarajevo?”. Olga Sučić umrla je na putu do bolnice. Više osoba tog dana je ranjeno, među kojima je bilo i djece.

“Idem da branim svoje Sarajevo”, kazala je Suada izlazeći iz kuće Sarajke Fahire Hadžiosmanović kod koje je stanovala. O ovoj istinskoj heroini ispjevane su i pjesme. Jedan stih kaže: “Dok Vrbanja postoji i Miljacka teče, Sarajevo Suadu zaboraviti neće…”.

I Olga Sučić se pred zgradom Skupštine RBiH pridružila hiljadama građana koji su nosili transparente “Mi smo za mir” i uzvikivali: “Bosna, Bosna…”, “Ovo je Sarajevo, hoćemo mir”.

Foto: Facebook

Sandra Banjac u razgovoru za Avaz.ba kazala je da ni nakon 25 godina od tragičnog trenutka ne blijede slike i uspomene na njenu najbolju drugaricu Suadu.

“Bile smo komšinice, povjeravale smo jedna drugoj najveće tajne. Olga i Suada simbol su hrabrosti i otpora građana Sarajeva. Kada se sjetim tog vremena prije rata, mi smo nekako svi živjeli kao jedan, nismo znali ko pripada kojoj nacionalnoj skupini. Suada je bila apsolutno protiv bilo kakve podjele. Ona je došla u naš grad da završi medicinu i bude uspješna i cijenjena građanka. Sarajevo je voljela najviše na svijetu i uvijek je govorila da nikada neće otići iz ovog grada. Svi znamo njenu sudbinu…”, kazala je Banjac.

UBIJEN 11.541 GRAĐANIN

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj istoriji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!