Edi Rama: U Crnoj Gori se osjećam kao da sam u Albaniji

Na sastanku je, kako je kazao Marković, ocijenjeno da treba što prije oformiti regionalni policijski centar, čije će sjedište biti u Plavu

Foto: Gov.me

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da se u Crnoj Gori osjeća kao da je u Albaniji.

Rama je ocijenio da je ratifikacija crnogorskog Protokola u američkom Senatu istorijski događaj, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli region.

On je novinarima, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, rekao da će učlanjenjem Crne Gore u Alijansu cijela jadransko-jonska obala biti NATO zona.

Marković je zahvalio Rami na podršci koju Albanija pruža Crnoj Gori na evroatlantskom putu.

On je rekao da će ratifikacija u crnogorskom parlamentu biti prije samita NATO-a u maju, i dodao da očekuje proteste povodom toga.

“Očekujem proteste, već su najavljeni za 8. april. To doživljavam kao legitimno ispoljavanje stava u odnosu na opredjeljenje Crne Gore za članstvo u NATO. Više puta smo to već vidjeli, ne znam zašto im to još jednom treba”“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje novinara.

On je kazao da Crna Gora i Albanija moraju jačati ekonomsku saradnju i unaprijediti spoljno-trgovinsku razmjenu, prenosi portal vijesti.me pisanje agencije MINA.

Na sastanku je, kako je naveo, ocijenjeno da treba što prije oformiti regionalni policijski centar, čije će sjedište biti u Plavu.

Marković je kazao da ga je sagovornik informisao da je u Albaniji u pripremi novi zakon o nacionalnim manjinama, što će se pozitivno odraziti na položaj crnogorske zajednice u toj državi.

On je dodao da je na sastanku konstatovano da je položaj albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori dobar, kao i saradnja albanskih partija sa Vladom.

Rama je kazao da pozdravlja učešće Albanaca u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

“Uvjereni smo da je dodatno ohrabrivanje takvih odnosa faktor koji je veoma važan za stabilnost Crne Gore”, rekao je on.

Rama je kazao da je na današnjem sastanku dogovoreno održavanje zajedničke sjednice dvije vlade, kao novi ciklus odnosa i pokušaj da se intenzivira ekonomska saradnja dvije države.

Na pitanje novinara kako komentarišu rezultate predsjedničkih izbora u Srbiji, Marković je rekao da pozdravlja ubjedljivu pobjedu Aleksandra Vučića.

“U vrijeme Vlade kojom je on predsjedavao uspostavili smo najbolje međudržavne odnose u posljednjih 20 godina, i očekujemo da i u mandatu predsjednika republike da snažan doprinos takvom razvoju srpsko-crnogorskih odnosa”, naveo je Marković.

Rama je na, isto pitanje, kazao da nema šta da doda onome što je Marković rekao.

Komentarišući to što kosovski parlament još nije usvojio sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, Marković je rekao da kosovska Vlada ima problem sa nedostatkom većine u parlamentu da se on ratifikuje.

“To ne može i neće poremetiti bilateralne odnose Crne Gore i Kosova, naprotiv. Crna Gora je spremna da pruži svaku vrstu podrške Kosovu da taj proces dovede do kraja”, kazao je Marković, dodajući da nema razloga za nervozu.

Rama je zahvalio crnogorskoj Vladi na, kako je kazao, spremnosti da bude što je moguće konstruktivnija u vezi sa tim pitanjem.

“Ukoliko mogu, kao treća strana koja nema prevelikih veza sa ovim pitanjem, da komentarišem to je da sam zahvalan crnogorskoj strani na cjelokupnom doprinosu tom pitanju, uz nadu da će ono uskoro biti riješeno”, dodao je Rama. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!