Frenklin Ruzvelt je varao Eleonor sa brojnim ženama, a ona je sve znala: Jednoj je ostao vjeran do smrti

Tajna služba je za Ruzveltovu ljubavnicu imala čak i kodno ime Gospođa Džonson. Postojanje ove veze podržavala je i njegova ćerka Ana, a to dokazuju pisma koje su njih dvije razmjenjivale. Vjerovalo se, doduše, da je ta veza prekinuta jer se Lusi 1920. godine udala za 30 godina starijeg bogataša udovca. Ali, ni brak ni obećanje da se više neće viđati s Frenklinom je nije spriječilo da to i dalje čini

Porodica Ruzvelt (Foto: Wikipedia)

Frenklin Delano Ruzvelt, predsjednik SAD, imao je više ljubavnica tokom braka sa suprugom Eleonor, a ona mu je to tolerisala. Njegova najpoznatija ljubavnica bila je devet godina mlađa Lusi Pejdž Merser, s kojom je ljubavnu vezu održavao do kraja života.

Za nju je bio jako emotivno vezan, a veza je započela 1914. kad je Lusi (23) došla da radi kao sekretarica za njegovu suprugu Eleonor. Žena mu je za tu vezu saznala tek 1918. kada je pronašla poruke koje su ljubavnici razmjenjivali, piše 24sata.hr, prenosi “Blic”.

Šokirana Eleonor nije mogla da vjeruje da je njen suprug tako nešto uradio. Njihova ljubavna priča počela je 15 godina ranije kada je, uprkos protivljenju autoritativne majke, Frenklin odlučio da se veže za sramežljivu i nježnu djevojku iz ugledne njujorške aristokratske pordice. Oni su bili i daleki rođaci, a njegova majka Sara se jako protivila braku svog sina sa tom stidljivom djevojkom običnog izgleda. Par se uprkos prigovorima vjenčao 1905. godine.

Lusi Pejdž Merser (Foto: Wikipedia)

SVEKRVA JE SVE KONTROLISALA

Kao svadbeni dar Sara je svom sinu jedincu i njegovoj mladoj ženi sagradila veliku kuću na Aper Ist Sajdu na Menhetnu, pa je sama uredila i namjestila. Ono što mladi bračni par nije znao, kada je prihvatio njenu velikodušnu ponudu, jeste da je posesivna Sara Delano Ruzvelt kupila i kuću odmah do te, a koja je bila povezana vratima na svakom spratu.

Tako je u prvim godinama braka Eleonor živjela u sjenci svoje svekrve koja je bukvalno upravljala njihovim životima. Ona je donosila sve odluke u vezi sa kućom i vaspitanjem njihove djece, a Eleonor nije imala pravo glasa. Frenklin i Eleonor u braku su dobili šestoro djece.

Životom bračnog para tako je dominirala Frenklinova majka, a on se nije miješao u vođenje kućnih poslova ili u vaspitanje djece.

Dugo je tokom njihovog braka Eleonor bila samo Frenklinova supruga, ali kad je saznala za njegovu vanbračnu aferu s Lusi, to je bila prelomna tačka. Od tog trenutka Eleonor je odlučila da počne da radi u svoju korist.

Foto: Wikipedia

Počela je da djeluje kao aktivistkinja, prvenstveno za prava žena, a potom i protiv rasne segregacije. Postala je članica Lige ženskih glasača i Ženske unije trgovačkih liga. Počinje politički da radi u Frenklinovu korist.

OBEĆAO JE VJERNOST

Htjela je, nakon saznanja da je muž varam da se razvede, htio je to i Frenklin, ali se razvodu protivila Frenklinova majka. Ona je znala da bi to moglo da uništi Frenklinovu političku karijeru. Čak mu je zaprijetila da će mu uskratiti porodično bogatstvo, odnosno da će ga doslovno ostaviti bez dolara. Frenklin je obećao Eleonor da s Lusi više neće komunicirati, ali to obećanje je prekršio. Zatražila je i da više nikad ne dijele krevet. Tog dijela dogovora se pridržavao.

Tajna služba je za Ruzveltovu ljubavnicu imala čak i kodno ime Gospođa Džonson. Postojanje ove veze podržavala je i njegova ćerka Ana, a to dokazuju pisma koje su njih dvije razmjenjivale.

Ruzvelt sa majkom Sarom (Foto: Wikipedia)
 
Vjerovalo se, doduše, da je ta veza prekinuta jer se Lusi 1920. godine udala za 30 godina starijeg bogataša udovca. Ali, ni brak ni obećanje da se više neće viđati s Frenklinom je nije spriječilo da to i dalje čini. Ni kad je 1921. godine obolio od dječije paralize i završio u invalidskim kolicima nije ga ostavila.

Par je pred kraj Ruzveltovog života bio toliko blizak, da je Lusi bila s njim u trenutku smrti 1945. Naime, tokom odmora u Varm Springsu Ruzvelt je doživio teško krvarenje u mozgu, pao je u komu, a ubrzo i preminuo.

DJECA SU BILA SVJESNA OČEVIH AVANTURA

Američka javnost je saznala za “nestašluke” omiljenog predsjednika tek šezdesetih. Njegov sin Eliot je jednom prilikom rekao da je njegov otac 20 godina održavao ljubavnu vezu i sa svojom sekretaricom Misi Le Hand, napisala je Grejs Tuli, predsjednikova posljednja sekretarica, u svojim memoarima. Drugi sin, Džejms, izjavio je da postoji realna mogućnost da je ljubavni odnos postojao između njegovog oca i švedske princeze Marte kad je sa suprugom boravila u Bijeloj kući za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bio je u vezi i sa svojom daljom rođakom Margaret Dejzi, kao i sa Doroti Šif, koja je godinama radila za Njujork Tajms.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!