Argentina: Proslavljeno 100 godina od osnivanja kolonije La Montenegrina

Godine 1917. Marko i Petar Kapetinić, Mitar i Petar Milović, Lazar Kosanović, Danijel Švorcan i Mitar Mićunović po odlasku u Ćako osnovali su La Montenegrinu. Deset godina kasnije završena je gradnja “Durmitora”, gdje je dugo godina funkcionisala škola

Jubilej – 100 godina od osnivanja kolonije La Montenegrina u Argentini, proslavljen je u nedjelju, 26. marta, u Kulturnom centru “Durmitor” u La Montenegrini, provincija Ćako.

Proslavu su organizovali kancelarija guvernera Dominga Pepa i viceguvernera Danijela Kapetinića, počasni konzulat Crne Gore u provinciji Ćako i ambasada Crne Gore u Argentini, a prisustvovao je veliki broj zvanica i potomaka osnivača kolonije La Montenegrina.

Portal montenegrina.net podsjeća da su 1917. godine Marko i Petar Kapetinić, Mitar i Petar Milović, Lazar Kosanović, Danijel Švorcan i Mitar Mićunović po odlasku u Ćako osnovali La Montenegrinu. Deset godina kasnije završena je gradnja “Durmitora”, gdje je dugo godina funkcionisala škola.

Okupljene su pozdravili gradonačelnica kampa Larga Monika Estela Pereira, guverner provincije Ćako Domingo Pepo, ambasador Crne Gore Gordan Stojović i viceguverner Ćaka Daniel Kapetinić.

Proslavi su prisustvovali savjetnik predsjednika Crne Gore Ruždija Tuzović kao i spiritus movens crnogorske zajednice u Ćaku, počasni konzul Drago Mićunović, predsjednik zajednice Pablo Nikčević, član Savjeta za saradnju sa iseljenicima ispred Argentine, Jelena Simović, vicekonzul Crne Gore u provinciji Santa Fe Klaudijo Petričević, predsjednik crnogorsko argentinske fondacije Mišo Krivokapić i predsjednik crnogorske zajednice Buenos Ajresa Emilio Ognjenović. 

Foto: Montenegrina.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!