Prikrio ratnu prošlost: Amerikanac porijeklom iz BiH Slobo Marić osuđen na 18 mjeseci zatvora

Kako se navodi, on je navodno 1993. godine bio jedan od nižih oficira Armije BiH koji je služio u jednom od zatvora gdje je mučio zarobljenike, pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane, vrijeđao ih i pljuvao na njih. Marić je u odsustvu osuđen u BiH, a tu činjenicu je prikrio prije nego što je dobio američko državljanstvo

Američki državljanin porijeklom iz BiH Slobo Marić iz Mostara, osuđen je pred saveznim sudom u Jacksonvilleu u državi Florida na 18 mjeseci zatvora, jer je tokom apliciranja za ulazak u SAD prikrio činjenice iz svoje ratne prošlosti u BiH.

Marić (56) se izjasnio krivim u julu 2016. godine za nezakonito pribavljanje državljanstva, jer tokom procesa naturalizacije nije rekao da je bio zatvorski čuvar u Armiji BiH tokom 1990-tih i osuđen za ratni zločin, saopštilo je Ministarstvo pravde, objavila je mreža ABC.

On je državljanin SAD-a od 2002. godine.

Kako se navodi, on je navodno 1993. godine bio jedan od nižih oficira Armije BiH koji je služio u jednom od zatvora gdje je mučio zarobljenike, pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane, vrijeđao ih i pljuvao na njih.

Marić je u odsustvu osuđen u BiH, a tu činjenicu je prikrio prije nego što je dobio američko državljanstvo, piše Klix.ba.

Kazna mu je izrečena nakon što je s tužilaštvom postigao nagodbu.

Iz Ministarstva pravde BiH saopšteno je da još nisu dobili informaciju o ovom predmetu, prenosi BIRN.

“Nakon što budemo obaviješteni, Ministarstvo pravde BiH će preduzeti sve potrebne korake u vezi zahtjeva za ekstradiciju”, rekli su u ovom ministarstvu.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH