Maribor: Počela proizvodnja digitalnih nadgrobnih spomenika, cijena 3.000 eura

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja. Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života, ili to nakon njegove ili njene smrti može da učini rodbina

Foto: Youtube/Printscreen

Mariborsko pogrebno preduzeće dobilo je već 50 narudžbina za digitalni nadgrobni spomenik, vrijedan 3.000 eura po komadu, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila grupa lokalnih preduzetnika u saradnji sa tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog, na kojem je u mermeru ili kamenu obično uklesano samo ime i prezime i datum rođenja i smrti.

“Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti”, objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može da odabere za svog života, ili to nakon njegove ili njene smrti može da učini rodbina, prenosi pisanje Tanjuga portal Analitika.

U pogrebnom preduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbina, a cijena im je 3.000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i sjeverne Amerike.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči, pa uključuju prikaz snimljenih podataka. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!