Luksemburg: Promovisan prvi broj časopisa “Glasnik Bihora”

Govorilo se o tekstovima koji tretiraju istoriju Bihora kroz vrijeme i naglašeno žaljenje što nemamo mnogo više pisanih dokumenata sačuvanih u našem kraju i našim bibliotekama, već se za podatke i znanje o prošlosti Bihora kroz vrijeme mora tragati po bibliotekama i arhivima u Instanbulu, Beču, Dubrovniku

U organizaciji ZK „Bihor“ iz Luksemburga, u Centru za kulturu grada Rumelanža (Rumelange), pod motom “Bihor jedna familija”, promovisan je prvi broj časopisa “Glasnik Bihora”.

“Glasnik Bihora” je prvi naučni časopis koji je objedinio sve radove sa naučnog skupa koji je održan 31. jula 2015. u Petnjici.

Govorilo se o tekstovima koji tretiraju istoriju Bihora kroz vrijeme i naglašeno žaljenje što nemamo mnogo više pisanih dokumenata sačuvanih u našem kraju i našim bibliotekama, već se za podatke i znanje o prošlosti Bihora kroz vrijeme mora tragati po bibliotekama i arhivima u Instanbulu, Beču, Dubrovniku.

Naglašeno je da glasnik ima neprocjenjivu vrijednost sa stanovištva istorije i da je veliki prilog saznanju demografske i istorijske slike Bihora kroz vrijeme koje je prohujalo.

Promoteri su bili prof.dr Azem Kožar, porijeklom iz bihorskog sela Trpezi, koji dugi niz godina živi i radi u Tuzli, direktor JU centar za kulturu Petnjica Sinan Tiganj, potpredsjednik Opštine Petnjica Muslija Kalić i Faiz Softić, koji je bio i moderator promocije.

Promociju je otvorio predsjednik UO ZK “Bihor” Esko Halilović, a obimnu biografiju prof. dr Azema Kožara pročitao je Hamdija Rastoder.

Publika je imala priliku da čuje o sebi mnoge podatke koji su joj do sada bili nepoznati, a zahvaljujući ljudima od nauke pohranjeni su u “Glasniku” i ponuđeni ne na čitanje, već na iščitavanje, kako je naglasio prof. Kožar.

Promociji su prisustvovali i predsjednik Opštine Rumelanž Henri Haine, odbornik u lokalnom parlamentu opštine Gerard Jeitz i mladi Džemil Skenderović, predsjednik mladih socijalista Luksemburga.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!