Otkriven identitet napadača iz Londona, istražitelji zbunjeni

Britanske i američke obavještajne službe nisu imale nikakvih informacija da je Masood na bilo koji način povezan sa takozvanom Islamskom državom, niti je bio u evidenciji radikalizovanih muslimana. Nijedna agencija u Evropi nema njegovo ime u sistemu kao potencijalnog teroriste, niti je ikada imao kontakte s članovima terorističkih grupa

Foto: Youtube/Printscreen

Londonska policija objavila je da je napad u Londonu izveo Khalid Masood, rođeni Britanac.

Masood, (25.12.1964.), rođen je u Kentu, a istražitelji vjeruju da je posljednjih godina živio u West Midlandsu.

Policiji je odavno poznat, ali ne zbog terorizma već sitnog kriminala, javlja avaz.ba.

Britanske i američke obavještajne službe nisu imale nikakvih informacija da je Masood na bilo koji način povezan sa takozvanom Islamskom državom, niti je bio u evidenciji radikalizovanih muslimana.

Nijedna agencija u Evropi nema njegovo ime u sistemu kao potencijalnog teroriste, niti je ikada imao kontakte s članovima terorističkih grupa.

Ono po čemu je bio poznat policiji jesu brojne prijave protiv njega zbog nasilničkog ponašanja, nelegalnog nošenja oružja i konzumiranja narkotika.

Posljednji put je uhapšen u decembru 2003. godine kada je policija kod njega pronašla nož. Međutim, nikada nije bio optuživan ili osuđivan za bilo kakvu vezu s terorizmom.

Engleski mediji navode da je ovo zbunilo istražitelje, jer Masood, prema trenutno raspoloživim informacijama, nije imao nikakvih veza s ISIS-om, koji je ranije danas preuzeo odgovornost za napad.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!