Crna Gora i Rusija: Nikad gori odnosi od Informbiroa

Zaharova je optužila crnogorsku Vladu da se pridružila korišćenju optužujućih teza SAD-a i EU o djelovanju Moskve. Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocijenilo da Moskva neargumentovano odgovara na saznanja da postoji kontinuirano miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore, pritom navodeći primjere iz prakse o podršci Moskve antiustavnim političkim aktivnostima u Crnoj Gori, otvorenom favorizovanju jedne opozicione grupacije, te sugestije sa visokih zvaničnih adresa Rusije o tome šta su spoljnopolitički interesi Crne Gore

Marija Zaharova (Foto: Youtube/Printscreen)

Razmjena oštro intoniranih saopštenja ministarstava spoljnih poslova Rusije i Crne Gore, u čijem fokusu je pitanje da li se Rusija kontinuirano i uporno miješa u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, pokazuju da se diplomatski odnosi dvije zemlje nalaze na izuzetno niskom nivou.

Na prvi potencijalni konkretan dokaz o umiješanosti ruskog vojnog oficira u navodni pokušaj oružanog puča u Crnoj Gori reagovalo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, čija je portparolka Marija Zaharova saopštila da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane.

Zaharova je optužila crnogorsku Vladu da se pridružila korišćenju optužujućih teza SAD-a i EU o djelovanju Moskve. Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocijenilo da Moskva neargumentovano odgovara na saznanja da postoji kontinuirano miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore, pritom navodeći primjere iz prakse o podršci Moskve antiustavnim političkim aktivnostima u Crnoj Gori, otvorenom favorizovanju jedne opozicione grupacije, te sugestije sa visokih zvaničnih adresa Rusije o tome šta su spoljnopolitički interesi Crne Gore.

Slična situacija je bila i 2014. godine, nakon posjete crnogorskog premijera Vašingtonu i saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije u kome je stajalo da je “u svojim nastupima Milo Đukanović dopustio i neprijateljske izjave na račun Rusije…”.

Upravo taj događaj spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra prekretnicom u odnosima Crne Gore i Rusije.

“Nesumnjivo, od trenutka kada je tadašnji premijer u Americi najavio želju Crne Gore da se pridruži NATO, da je otvoren jedan kolizioni put između Podgorice i Moskve i od tada prisustvujemo stalnom zaoštravanju koje je dostiglo vrhunac u ovom trenutku. I čini mi se da još od vremena Informbiroa, odnosi na toj relaciji nisu bili tako loši kao što su sada. Što ne znači da se neće i dalje zaoštravati”, ukazuje Jakšić za Radio Slobodna Evropa. (RSE).

Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!