Novinar Tufik Softić tužio državu, traži 100.000 eura odštete (VIDEO)

“Očekujem pravednu presudu. Strpljiv sam. Ako te presude ne bude pred domaćim sudovima, Strazbur nije daleko”, kaže Softić

Nalogodavci i izvršioci dva napada na novinara Tufika Softića nisu otkriveni ni nakon devet godina. Zato novinar “Vijesti” i dopisnik nedjeljnika “Monitor” pravdu traži na sudu, gdje državu tuži zbog nedjelotvorne istrage.

“Državu tužimo zbog svega onoga što je trebalo raditi, a nije urađeno u proteklih devet godina”, rekao je Softić Televiziji Vijesti, podsjećajući da je istraga, pokrenuta 2014. godine, zatvorena.

Softić, prvi crnogorski novinar koji tuži državu zbog povrede prava na djelotvornu istragu, traži naknadu štete od 100.000 eura. Njegov advokat Dalibor Tomović je na prvom ročištu u podgoričkom Osnovnom sudu priložio dokaze, u očekivanju da sud uzme u obzir praksu Evropskog suda za ljudska prava koja prepoznaje neodgovornost državnih organa u ovom slučaju.

“Mi smo, kao i u tužbi, naveli bogatu praksu Evropskog suda za ljudska prava, koja je prepoznala neodgovornost države kada je u pitanju nedjelotvorna istraga i neaktivan rad državnih organa. Očekujemo da sud tu praksu uzme u obzir prilikom donošenja odluke”, kazao je Tomović.

U moru nerasvijetljenih napada na novinare, Softićev slučaj prevazilazi okvire individualnog spora.

“Očekujem pravednu presudu. Strpljiv sam. Ako te presude ne bude pred domaćim sudovima, Strazbur nije daleko”, kaže Softić.

Softić u traženju pravde ima podršku NVO Akcija za ljudska prava (HRA), koja mu je obezbijedila donatora, organizaciju Difens Inišativ iz Londona, koja se bavi zaštitom novinara u svijetu.

I izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević naglasava da naši propisi ne prepoznaju pravo na djelotvornu istragu, koje je, ponavlja, u slučaju Softića prekršeno.

Očekuje da sud ne slijedi slijepo te propise.

“Ovo pravo nije precizirano našim propisima i mi očekujemo od suda da sudi evropski. Da neposredno primjenjuje standarde Evropskog suda za ljudska prava i da nam pomogne da ne moramo da idemo do Strazbura”, rekla je Gorjanc Prelević, prenosi portal vijesti.me.

Softića su nakon tekstova o kriminalnim i narko grupama u novembru 2007. godine dva napadača pokušala da ubiju ispred njegove kuće u Beranama, a prije tri godine u dvorištu njegove porodične kuće aktivirana je eksplozivna naprava. Istraga prvog napada je obustavljena zbog nedostatka dokaza, a druga je i dalje otvorena, ali tapka u mjestu.

Postupak pred Osnovnim sudom vodi sudija Milena Brajović, a drugo ročište je zakazano za 10. april. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!