Čudo iz Petnjice: Eldin Rastoder (14), fudbaler koji je zadivio Francuze

Sa samo deset godina Eldin je zaigrao protiv vršnjaka iz Barselone, Atletiko Madrida, Benfike, Čelsija, Bajern Minhena, Bajer Leverkuzena, Šalke, Dortmunda, Intera, Juventusa… Igrao je turnire širom Francuske, Belgije, Njemačke, Luksmburga i zadivio brojne skaute

Četrnaestogodišnji Eldin Rastoder zvijezda je francuskog FK Metz, a o majstorijama ovog dječaka porijeklom iz bihorskog sela Savin Bor odavno se priča.

Sa samo deset godina Eldin je zaigrao protiv vršnjaka iz Barselone, Atletiko Madrida, Benfike, Čelsija, Bajern Minhena, Bajer Leverkuzena, Šalke, Dortmunda, Intera, Juventusa… Igrao je turnire širom Francuske, Belgije, Njemačke, Luksmburga i zadivio brojne skaute.

U svakom do sada odigranom meču Eldin je bio među najboljima, a više puta je proglašavan za najboljeg igrača i strijelca u Francuskoj u svojoj generaciji.

Više puta je igrao utakmice protiv Liona, Marseja i mnogih slavnih francuskih klubova.

Eldin je prve fudbalske korake napravio u FK Maizieres les Metz. Naredne dvije godine svojim majstorijama skretao je pažnju stručnjaka u klubu jer je pokazao nevjerovatan talenat za fudbal. Takođe, izborio se za najboljeg igrača u klubu, sa najviše postignutih golova i asistencija.

Njegove bravure nijesu ostavile ravnodušnim lovce na talente iz FK Metz, koji su ga, dvije godine kasnije, doveli u svoje redove.

A prvu sezonu u Metzu zaigrao je sa brojem 10 na leđima.

Osim stručnjaka, Eldinov svaki korak budno prati otac Rašo, bivši policajac, koji ne propušta nijedan trening svog sina.

Svakog dana ovaj dječak trenira po dva sata.

Igra lijevo i desno krilo i najbolji je strijelac FK Metz u svojoj kategoriji.

Ove godine mu predstoje dva velika turnira, u Francuskoj i Italiji, gdje će se sastati sa vršnjacima iz brojnih evropskih profesionalnih klubova.

Eldin je imao tri godine kada je 2006, sa ocem, majkom Ervinom i sestrama Erikom i Lejlom, iz sela Savin Bor doselio u francuski grad Metz.

Najveća želja mladog fudbalera je da jednog dana zaigra za reprezentaciju Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!