Island u šoku: Djevojka nestala prije osam dana pronađena mrtva na plaži, uhapšena dva mornara sa Grenlanda

Brjansdottir je pronađena mrtva na plaži južno od glavnog grada Reykjavika nakon najveće potrage u istoriji Islanda, u kojoj je učestvovalo više od 725 volontera, pišu islandski mediji. Kao nestalom se vodila od 14. januara, kada je posljednji put viđena nakon izlaska u barovima Reykjavika. Tog dana su nadzorne kamere na ulicama grada snimile Brjansdottir kako oko pet sati ujutro sama šeta sniježnim i maglovitim ulicama i kupuje kebab

Foto: Facebook

Građani Islanda ostali su u šoku nakon što je na obali plaže na području Reykjavika pronađen leš 20-godišnje djevojke koja se osam dana vodila kao nestala, piše britanski Guardian”.

Sa populacijom malo iznad 320.000 ljudi, Island ima jednu od najnižih stopa kriminala u cijelom svijetu – ubistva su tamo izuzetno rijetka, a policijski službenici ulicama patroliraju nenaoružani. Između 2000. i 2012. godine na Islandu je ubijeno 25 osoba, a stopa ubistava iznosi samo 0,3 na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od svjetskog prosjeka, prema podacima Icelandmonitora.

Riječ je o trećoj najnižoj stopi ubistava na svijetu, nakon Lihtenštajna i Singapura.

U ovom slučaju radi se o smrti Birne Brjansdottir koju policija iz Reykjavika istražuje kao ubistvo, iako su u nedjelju u svom izvještaju kazali da “još ne mogu da potvrde uzrok njene smrti”.

Brjansdottir je pronađena mrtva na plaži južno od glavnog grada Reykjavika nakon najveće potrage u istoriji Islanda, u kojoj je učestvovalo više od 725 volontera, pišu islandski mediji.

Kao nestalom se vodila od 14. januara, kada je posljednji put viđena nakon izlaska u barovima Reykjavika. Tog dana su nadzorne kamere na ulicama grada snimile Brjansdottir kako oko pet sati ujutro sama šeta sniježnim i maglovitim ulicama i kupuje kebab, piše “Jutarnji list”.

U vezi sa njenim nestankom i vjerojatnim ubistvom uhapšena su dva mornara sa Grenlanda od 25 i 30 godina, a razlozi za njihovo zadržavanje u policiji su višestruki.

Prvo, cipele gospođice Brjansdottir pronađene su u luci Hafnarfjordur, južno od Reykjavika, nedaleko od pristaništa na kojem je bio vezan ribarski brod sa Grenlanda, Polar Nanoq, sa kojeg su dvojica privedenih mornara.

Drugo, nadzorne kamere su u noći nestanka mlade dame pokraj broda snimile crveni auto Kia Rio, identičan onom koji je zapažen na mjestu na kojem je Brjansdottir posjednji put viđena. Treće, u crvenom Kiu Rio, za koji se ustanovilo da su ga unajmili uhapšeni mornari, tokom potrage/istrage pronađeni tragovi krvi nestale Brjansdottir.

Nedugo nakon nestanka 20-godišnje Islanđanke Polar Nanoq je isplovio iz luke, ali ga je helikopterom sustigla elitna jedinica islandske policije, poznata pod nazivom Vikinški sastav, zbog čega se brod okrenuo prema Islandu.

Kad se brod vratio u Reykjavik policija je ispitala posadu i zadržala dvojicu mornara zbog sumnje da su odgovorni za nestanak i potencijalno ubistvo Birne Brjansdottir.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!