Marijina legenda o Ledenom zmaju iz Bijelog Polja

Znate mnoge priče o zmajevima…o zlim, a i onim dobrim koji na svojim leđima nose junake u borbi protiv zla. Mi vam pričamo o zmaju iz pećine nad Vražjim firovima. Živi u dvorani Katedrala i čuva svoje blago. Kroz pećinu teče živa voda koja lijecč bolesti i otklanja tugu. Uliva se u deset jezera i bistri ih

Ledeni zmaj, kojeg su u Bijelom Polju napravili likovnjaci i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU), oduševio je region. O njemu se i dalje priča i piše, a svoje mišljenje o ledenoj grdosiji na Facebooku je podijelila Bjelopoljka Marija Raosavljević, koja je i sama učestvovala u njegovoj izradi.  

“Znate mnoge priče o zmajevima…o zlim, a i onim dobrim koji na svojim leđima nose junake u borbi protiv zla. Mi vam pričamo o zmaju iz pećine nad Vražjim firovima.

Živi u dvorani Katedrala i čuva svoje blago.

Kroz pećinu teče živa voda koja liječi bolesti i otklanja tugu. Uliva se u deset jezera i bistri ih.

Deset jezera, deset najvećih vrlina.

Zmaj je nesebično darivao svakom čovjeku po kap iz svakog jezera i upozorio da svako jezero mora ostati bistro i da će se voda zamutiti svaki put kada se zaprlja njihova duša.

Zmajevići su poslušali svog zmaja i imali su najzelenije šume, najčistije rijeke i ono najbitnije – dobrotu. Zmaj nagradi svoje zmajeviće i reče:

‘Dobrim ljudima, živom vodom i dobro polje!’

Dobrim poljem uspijevaju i danas svi usjevi.

Zmaja mogu vidjeti kada je zima i zabijeli polje.

Tako u Bijelom Polju, kako nekad tako i danas, žive dobri ljudi, Zmaj i Zmajevići!

I legenda tako kaže!

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!