Devetoro preživjelo lavinu u Italiji, spaseni dječak kazao: “Šta se desilo? Igrali smo bilijar…” (VIDEO)

Kada su spasioci izvukli Ludovicu Parete, prvo im je tražila omiljeni keks. “Želim svoj keks!”, rekla je djevojčica. Njen osmogodišnji brat Gianfilipo i majka Adriana spašeni su nekoliko sati ranije, dok je otac Giampiero prvi podigao uzbunu kada se 300-metarski zid snijega, leda, kamenja i drveća stropoštao na hotel u srijedu popodne

Desetogodišnjak kojeg su spasioci sinoć izvukli iz hotela zatrpanog snijegom u italijanskom planinskom odmaralištu rekao je da su igrali biljar kada se na hotel stuštila lavina.

“Šta se dogodilo? Koliko je vremena prošlo? Igrao sam biljar s nekom djecom”, rekao je dječak.

Dječakove riječi prenio je spasilac Lorenzo Gagliardi, policijski službenik koji je prvi stigao do hotela u četvrtak, vodeći svoj tim na skijama.

“Koliko je djece bilo s tobom”, pitali su ga spasioci.

“Troje”, rekao je on. “Svi odrasli su bili u drugoj sobi. Jedino sam mogao da čujem majku djevojčice Ludovice”, rekao je dječak.

Spasioci su juče iz ruševina hotela izvukli četvoro djece i ženu, a još četiri odrasle osobe spašene su tokom noći. Potvrđena je smrt petoro ljudi, a za još 15 se traga.

Kada su spasioci izvukli Ludovicu Parete, prvo im je tražila omiljeni keks.

“Želim svoj keks!”, rekla je djevojčica.

Njen osmogodišnji brat Gianfilipo i majka Adriana spašeni su nekoliko sati ranije, dok je otac Giampiero prvi podigao uzbunu kada se 300-metarski zid snijega, leda, kamenja i drveća stropoštao na hotel u srijedu popodne, piše “Jutarnji list”.

Italijanski mediji javljaju da se iz ruševina jutros čulo još nekoliko glasova, ali je spasiocima teško da odrede otkud dolaze. Akcija spasavanja se nastavlja i trajaće dok se ne pronađu svi nestali.

Nakon čudesnog spasavanja devetoro ljudi iz snijegom prekrivenog hotela “Rigopiano”, iz Italije stižu vijesti i da su dva hotelska psa pronađena živa.

Strahovalo se da su Lupo i Nuvola, par maremsko-abruških ovčara koji su i okoćeni i odrasli u hotelu zle sudbine, stradali u lavini koja je zatrpala njihov dom.

Ali, nakon dva dana su pronađeni kako lutaju ulicama Villa Cupolija, mjestašca desetak kilometara udaljenog od Rigopiana.

Kako su dospijeli tamo niko ne zna.

Prepoznala ih je Martina Rossi, zaposlena u hotelu koja nije bila u smjeni u trenutku nesreće.

“Vidjeli sam ih na ulici i odmah je srce počelo da mi bije. Dozivala sam ih i prepoznali su me”, kazala je ona novinarima agencije AFP.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!