Ledeni zmaj iz Bijelog Polja postao atrakcija u regionu: Umjetnici planiraju da pokrenu festival skulptura od snijega

Želja bjelopoljskih umjetnika je bila da pokažu ljepšu stranu zime, ne sluteći da će zmaj postati prava atrakcija za sugrađane, naročito one najmlađe. Proteklih dana skoro da nije bilo medija i društvene mreže koja prenijela izradu zmaja

Foto: Željko Đukić

Sniježno ledena skulptura zmaja duga 35 metara, na čijoj je izradi proteklih osam dana učestvovalo 15 likovnjaka i studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU), izrodila je ideju da se u tom gradu pokrene festival skulptura od snijega.

Foto: Željko Đukić

Inicijator zmaja, akademski slikar Abaz Dizdarević, kazao je da bi takav festival otvorio mogućnost saradnje i druženja umjetnika iz Bijelog Polja i okruženja.

“Umjetnici bi izrađivali skulpture na više lokacija u gradu, ili nekom od ski centara, u susret otvaranju Bjelasice sa bjelopoljske strane – projekat u koji će biti uloženo više od 20 miliona eura”.

Dizdarević je, pišu “Vijesti”, kazao da je završetak radova na ledenoj grdosiji poremetila kiša, zbog čega je bilo potrebno više intervencija na djelovima koje je oštetila kiša.

Želja bjelopoljskih umjetnika je bila da pokažu ljepšu stranu zime, ne sluteći da će zmaj postati prava atrakcija za sugrađane, naročito one najmlađe. 

Proteklih dana skoro da nije bilo medija i društvene mreže koja prenijela izradu zmaja.

Foto: Željko Đukić

Na stvaranju diva učestvovali su vajar Milan Jovović, slikari Luka Joksimović, Dražen Konatar i Eldin Suljević, dizajner Milovan Rakonjac, kao i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti Željko Madžgalj, Vladimir Tvrdišić, Okica Zaimović, Stefan Veličković, Mićo Kovačević, Jelena Jušković, Selma Sijarić, Salinda Suljević, Nemanja Marić, Stefan Vukićević, Marko Pavlović, kao i model umjetnika Hoki Hadžimuhović.

Snijeg, u čijem su prikupljanju pomagali radnici JKP “Lim”, prilikom izrade zmaja miješan je sa vodom iz obližnje fontane, koji je potom koriščen kao vezivni materijal.

Slikar Milan Jovović je ispričao da su umjetnici radili dnevno po šest do sedam sati, uglavnom popodne. 

“Bilo je i teških dana, kada je temperatura padala na minus 15 stepeni i kada su se rukavice lijepile za snijeg onemogućavajući nas da radimo”, ispričao je Jovović.

Foto: Željko Đukić

Umjetnici kažu da im pravljenje zmaja nije palo previše teško, jer su im uz tople riječi podrške sugrađani često donosili čaj, kuvano vino, voće i slatkiše.

Jovović je uvjeren da će na niskim temperaturama kakve se najavljuju kiša i snijeg samo još više učvrstiti zmaja.

Rad na zmaju je bio potpuno volonterski, plod čistog entuzijazma likovnjaka Bijelog Polja. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!