Kada je vidio malenog Bosanca britanski vojnik nije mogao da ostane ravnodušan: Prikupio je novac i obezbijedio liječenje

Savić je rođen sa Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao da vidi ispred sebe. Ingram, koji je otac četvoro djece, bio je toliko dirnut nesrećom malog Stefana da je obećao da će mu pomoći i osigurati mu najmodernije liječenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio – prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju

Prije 13 godina, kad je britanski vojnik Wayne Ingram (46) služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga, upoznao je tada četvorogodišnjeg dječaka Stefana Savića (17), sa rijetkom deformacijom lica.

Savić je rođen sa Tessier facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa), koji mu je pritiskao lobanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao da vidi ispred sebe.

Ingram, koji je otac četvoro djece, bio je toliko dirnut nesrećom malog Stefana da je obećao da će mu pomoći i osigurati mu najmodernije liječenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio – prikupio je 140.000 funti za Stefanovu operaciju, piše Daily Mail.

Kako prenosi “Avaz”, mali Bosanac je u međuvremenu imao ne jednu, nego pet operacija. Nakon posljednje, u oktobru ove godine, Stefan je imao nevjerovatan potpuni oporavak.

“Osjećam neizmjeran ponos. Cijela stvar bila je vrtuljak emocija. Stefanova transformacija je zaista izvanredna. Da ste mi prije 13 godina rekli da ću postati prijatelj s bosanskim dječakom i njegovom porodicom, ne bih vam vjerovao. Ali sada postoji neraskidiva veza između nas”, kazao je Ingram.

Stefan sa majkom Slavom (Foto: “Avaz”)

Savić, koji svira harmoniku u bendu i želi da postane instalater klima uređaja, ima poruku za sve koji su mu pomogli:

“Sve što mogu reći je hvala. Opet i opet nanovo, svima koji su mi pomogli”.

Njegova majka Slava takođe se zahvalila Ingramu, ali i doktorima.

“Stefanov život je sada mnogo drukčiji”, rekla je ona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!