Supruga džihadiste iz Kirgistana: Nisam znala da ima veze s ISIL-om, u Tursku stigli u novembru prošle godine

Osumnjičeni je sa ženom i djecom iz Kirgistana u Istanbul stigao 20. novembra prošle godine. Potom su preko Ankare stigli u grad Konya. Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 eura mjesečno. Kako je rekla supruga, muž joj je objašnjavao da u Konyu putuju u potrazi za poslom. On je 29. decembra napustio Konyu i otišao za Istanbul

 

Turski mediji tvrde da se Iakhe Mašrapov borio u redovima ISIL-a u Siriji

“Za pucnjavu u Istanbulu sam čula na televiziji. Pojma nisam imala da mi muž ima ikakve veze s ISIL-om, niti da ih simpatiše”.

To je za Mail online rekla supruga osumnjičenog Kirgistanca Iakhe Mašrapova, ISIL-ovog militanta, koji je izvršio pokolj u istanbulskom noćnom klubu “Reina” u novogodišnjoj noći.

Osumnjičeni je sa ženom i djecom iz Kirgistana u Istanbul stigao 20. novembra prošle godine. Potom su preko Ankare stigli u grad Konya. Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 eura mjesečno.

Kako je rekla supruga, muž joj je objašnjavao da u Konyu putuju u potrazi za poslom.

On je 29. decembra napustio Konyu i otišao za Istanbul.

Kada je policija objavila sliku, njihovi susjedi su obavijestili vlasti. To je organe reda dovelo do njihovog stana.

Portal avaz.ba prenosi da turski mediji danas tvrde da se osumnjičeni borio u redovima ISIL-a u Siriji.

Prema podacima istrage, koji se razlikuju od verzije priče prema kojoj je u Tursku došao iz Kirgistana, napadač je ušao u Tursku iz Sirije gdje se borio za ISIL i zbog toga je tako “dobro rukovao vatrenim oružjem”, piše list “Hurriyet”.

“On je dobro obučeni profesionalac i terorista”, dodaje list.

Uhapšeno je 12 osoba za koje se sumnja da su povezane s napadom.

Mašrapov je navodno “posebno izabran”, kako piše list, za napad na noćni klub “Reina” u kojem je ubijeno 39 ljudi.

“Ovaj posebno obučeni terorista još nije uhvaćen i još šeta među nama, predstavljajući veliku opasnost”, naglašava turski list.

Turski mediji, među ostalim, navode detalje napada koji pokazuju da je napadač obučen za rukovanje oružjem. Prema “Hurriyetu” i dnevniku “Haberturku”, on je koristio dvostruki okvir za streljivo zbog optimizacije vremena punjenja i gađao je ljude u gornji dio tijela.

Tačno je znao šta radi i zbog toga u bijegu predstavlja još veću opasnost.

“Haberturk” je objavio da je napadač doputovao u novembru u Konyju na jugu zemlje sa suprugom i dvoje djece “kako ne bi privlačio pažnju”.

Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad, saopštivši da je “vojnik kalifata napao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u kojem hrišćani slave njihov bogohulni praznik”.

Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je povezan sa ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u vazdušnoj luci u Istanbulu u junu, kada je poginulo 47 ljudi.

Više od polovine ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libana, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.

Klub, koji se nalazi na obali Bosfora, jedno je od najposjećenijih mjesta za zabavu u Istanbulu i vrlo popularan među strancima.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!