Darmanović: SAD će ratifikovati protokol nakon praznika

Datum ratifikacije bi možda mogao biti povezan i sa time da li Donald Tramp preferira da se odluka o proširenju NATO dogodi na početku njegovog predsjedništva, tj. da on bude taj koji će i formalno potpisati prvo proširenje NATOa nakon punih osam godina, ili je spreman da prepusti da se ova procedura završi za vrijeme Obamine administracije, koja je Protokol i uputila na „mišljenje i saglasnost“ Senatu”, kaže Darmanović

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

Ministar vanjskih poslova profesor dr Srđan Darmanović izjavio je u intervjuu za novogodišnji broj Pobjede da će ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Senatu Sjedinjenih Država uslijediti nakon novogodišnjih praznika.

Datum ratifikacije bi možda mogao biti povezan i sa time da li Donald Tramp preferira da se odluka o proširenju NATO dogodi na početku njegovog predsjedništva, tj. da on bude taj koji će i formalno potpisati prvo proširenje NATOa nakon punih osam godina, ili je spreman da prepusti da se ova procedura završi za vrijeme Obamine administracije, koja je Protokol i uputila na „mišljenje i saglasnost“ Senatu”, kaže Darmanović za Pobjedu.

On ističe da je realno očekivati da se veoma sadržajni i kvalitetni odnosi SAD sa zemljama u regionu Zapadnog Balkana nastave, dalje razvijaju i jačaju, tim prije što se region suočava sa novim i ozbiljnim geopolitičkim izazovima. Darmanović smatra da su „razni oblici miješanja u unutrašnje stvari zemalja članica NATO, uključujući čak i u njihov izborni proces, sasvim realni i mogući, pa treba biti spreman i za takav razvoj događaja i kad postanemo članica“.

On ističe da je odgađanje ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Senatu Sjedinjenih Država predstavlja stvar procedure, a ne spoljnopolitičku odluku ili zaokret.

Komitet za spoljne poslove Senata je zapravo želio da se ratifikacija završi u decembru, po ubrzanoj proceduri na principu jednoglasnosti i bez rasprave. U demokratijama jednoglasnost je češće izuzetak nego pravilo, pa zato i nije neko iznenađenje da su dva od sto senatora imali određene primjedbe.Sada postoje dva načina da se ovo pitanje riješi. Jedan je da senatski spoljno-politički komitet razjasni nedoumice sa dva senatora koji su stavili prigovor, ratifikaciju ponovo vrati Senatu na ubrzanu proceduru i da se odluka ipak donese jednoglasno. Druga solucija je da se ratifikacija stavi na dnevni red Senata u redovnoj proceduri i da se odluka donese većinom glasova. Kako u američkom Senatu pristupanje Crne Gore NATO-u ima ogromnu podršku, nema nikakve sumnje u pozitivni ishod glasanja.Vjerujem da će ratifikacija svakako uslijediti nakon novogodišnjih praznika”, rekao je Darmanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!