Njegoš neće dobiti svoj praznik jer Vlada nema saglasnost Bošnjačke stranke

Vlada je danas iz skupštinske procedure povukla izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik. O tome je premijer Duško Marković obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima povučen je iz skupštinske procedure zbog toga što ne postoji saglasnost Bošnjačke stranke za usvajanje predloženog zakona, saopšteno je iz Vlade, prenosi Portal Analitika.

Vlada je danas iz skupštinske procedure povukla izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

O tome je premijer Duško Marković obavijestio predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Izmjene Zakona o državnim praznicima podržali su prošle sedmice članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori – 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

Petar Drugi Petrović Njegoš bio je na prijestolu Crne Gore u vrijeme plemenske podijeljenosti, siromaštva, nerazvijenih državnih instituta.

Svojim reformatorskim i vizionarskim duhom uspio je, kako se navodi, da svoj narod izvede iz mraka srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države.

“Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput rijetkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena”, kaže se u obrazloženju povučenog zakona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!