Sarajevo: “Indexi” dobili spomen – ploču na Trgu heroja

“Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi”, poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara

Jedna od glavnih sarajevskih ulica, Ferhadija, od danas je bogatija za još jedan spomenik velikim umjetnicima glavnog grada BiH.

Na inicijativu režisera Nedžada Begovića u toj ulici je postavljena spomen-ploča posvećena “Indexima”, jednoj od najpopularnijih pop rock grupa Jugoslavije.

Bijela ploča sa stopama spomen je na jedne od utemeljitelja rock scene u Sarajevu, a po uzoru na velike svjetske metropole koje u znak sjećanja imaju čak i posebne pločnike posvećene najvećim zvijezdama tih gradova. Jedna od najpoznatijih je holivudska aleja slavnih, u svijetu poznata po pločnicima na kojima su postavljene zvijezde s imenima velikih glumaca.

“Na ovom mjestu septembra 1962. godine Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija osnovali su pop-rock grupu Indexi”, poruka je koja stoji na ovoj ploči, a na njoj su oslikana i njihova stopala kao simbol susreta dvojice velikih sarajevskih muzičara, piše portal radiosarajevo.ba.

Ploča se nalazi na Trgu heroja – Alija Izetbegović, u blizini sarajevskog Ekonomskog fakulteta, a dizajnirala ju je Ajna Zlatar.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!