Ovo možda niste znali: Pjesmu „Noćas mi srce pati“ napisao je Toma Zdravković, a evo kako je nastala

Jedne večeri 1956, Silvana Armenulić, tada nepoznata pjevačica, prolazeći kroz leskovački park primijetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor s njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao i da sad nema para ni za kartu do kuće. Velikodušna kakva je bila, povela ga je sa sobom, nahranila i muzičare iz svog orkestra zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži s njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapijevao. Mladić se zvao Toma Zdravković…

Silvanu Armenulić nazivaju jugoslovenskom Marilyn Monroe zbog ljepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvjezdanih visina, ali i tragičnog kraja.

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umjetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma „Gorka riža“) je rođena 1939. u Doboju. Bila je treće od desetoro djece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina je otišla kod tetke u Sarajevo i počela da pjeva po kafanama.

Krajem pedesetih došla je u Beograd i prvo nastupala u „Bristolu“, sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pjevao, a zvao se Predrag Gojković Cune. Udala se 1961. za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je ćerku.

Prvi hit, „Nad izvorom vrba se nadnjela“, snimila je 1967, ali će još tri godine proći dok ne postane zvijezda. Svojom pojavom, načinom oblačenja i pjesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure „a la Silvana“, a stotine novorođenih djevojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.

Jedne večeri 1956, Silvana Armenulić, tada nepoznata pjevačica, prolazeći kroz leskovački park primijetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor s njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao i da sad nema para ni za kartu do kuće.

Velikodušna kakva je bila, povela ga je sa sobom, nahranila i muzičare iz svog orkestra zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži s njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapijevao.

Mladić se zvao Toma Zdravković… Trinaest godina kasnije, na papiru iz konobarskog bloka u beogradskom hotelu „Slavija“, mamuran, napisao je i riječi i melodiju za pjesmu „Noćas mi srce pati“, koja je Silvanu Armenulić učinila zvijezdom.

U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da posjeti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan: slijepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla:

“Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi kroz tri mjeseca…”

Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala:

“Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš… Idi, idi, ako možeš, dođi!

Silvana Armenulić je poginula 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari. U toj nesreći poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio automobil. Lepa Lukić je zakasnila i nije s njima pošla na put…

Izvor: Avaz.ba

Foto: Vreme.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!