Njemačka pratila Anisa Amrija kao potencijalno opasnog, ali nije imala dokaze

Amri je u Njemačku stigao kao izbjeglica, a u avgustu ove godine odbijen mu je zahtjev za azil. Mediji tvrde da je bio na popisu potencijalnih počinilaca terorističkih napada i u kontaktu sa ISIL-om. U medijima je takođe objavljena informacija da je navodno koristio najmanje šest imena i tri nacionalnosti

Nakon što je njemačka policija i službeno potvrdila da je za napad u Berlinu osumnjičen Anis Amri, a za svaku informaciju koja bi pomogla u otkrivanju gdje se nalazi ponudila 100.000 eura, sve je više vijesti o tom 24-godišnjem Tunišaninu i njegovom kretanju po Evropi od dolaska u Italiju.

Prema navodima italijanskih medija, Amri je proveo  četiri godine u zatvoru u toj državi, ali je pušten jer nije mogao da bude deportovan u domovinu. U Italiju je pobjegao nakon revolucije u Tunisu 2011. godine, kojom je sa vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine el-Abidine Ben Ali.

Navodno, italijanske vlasti su htjele da ga izruče nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumenta zemlje iz koje potiče.

Nakon odslužene kazne, prošle godine je prevezen u Centar za identifikaciju i progon u očekivanju dokumenata iz Tunisa, koji nisu nikada stigli, pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija ANSA pozivajući se na izvore istrage.

Al Jazeera javlja da je u Njemačku stigao kao izbjeglica, a u avgustu ove godine odbijen mu je zahtjev za azil. Mediji tvrde da je bio na popisu potencijalnih počinilaca terorističkih napada i u kontaktu sa ISIL-om.

Njemačke vlasti su objavile i da je tuniška antiteroristička policija ispitala porodicu Amrija, koji je u svojoj domovini bio nekoliko puta hapšen zbog navodnog korištenja droge.

Porodica je šokirana saznanjem da bi Amri mogao da bude napadač koji je u Berlinu kamionom ubio 12 osoba, a više desetina povrijedio.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!