Otkriven ubica iz Berlina: Tunišanin Anis Amri živio kod Srbina Bobana S. koji je regrutovao za ISIS!

“Zidojče cajtung” navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovjednika Abu Vale, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom S. Kako je tada opisano, Boban S. bio je zadužen da nove regrute “uči arapski jezik i radikalne islamske norme”. Tunišan je bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj koju je navodno vodio upravo Abu Vala, kojeg su zvali propovjednik bez lica

Boban S. (zaokružen na slici) Foto: “Blic”

Njemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je ubica iz Berlina, Tunišanin Anis Amri, neko vrijeme živio kao podstanar kod Bobana S, koji je u to vrijeme regrutovao džihadiste u Dortmundu.

Boban S. je uhapšen u novembru, kada je i priznao da je pripadnik Islamske države.

“Zidojče cajtung” navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovjednika Abu Vale, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom S.

Kako je tada opisano, Boban S. bio je zadužen da nove regrute “uči arapski jezik i radikalne islamske norme”.

Službe i policija dugo su držale u fokusu Bobana S. iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je “njemački Srbin”, koji ima pasoše obje zemlje. Ponegdje piše da je “konvertit”, ali se ne navodi da li je rođen u Njemačkoj ili Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila 8. novembra u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj. Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka, gdje su se pridruživali džihadistima, piše “Dojče vele”, prenosi “Blic”.

Anis Amri

Tunišan je bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj koju je navodno vodio upravo Abu Vala, kojeg su zvali propovjednik bez lica.

Njemačka policija došla je do novih informacija o ubici iz Berlina. Nakon detaljnog pretresa kamiona otkriveni su “vrući tragovi” koji ukazuju na 24-godišnjeg mladića iz Tunisa.

Ispod sjedišta kamiona pronađene su lične isprave, a dokumenta glase na državljanina Tunisa po imenu Anis Amri (24), koji je rođen u gradu Tatavin, prenosi “Špigl”. Prema informacijama koje prenosi RBB, osumnjičeni je povrijeđen, a u kamionu je pronađena njegova DNK. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!