Nadmudrio Trampa: Obama trajno zabranio bušenje nafte i gasa u velikim područjima Arktika i Atlantskog okeana

Obamina odluka se bazira na zakonu iz 1953. godine koji dozvoljava predsjedniku da zabrani eksploataciju podvodnih resursa na neograničen rok. Time je znatno otežao Donaldu Trampu pokušaj da poništi ovu odluku, jer će za to morati da se obrati Vrhovnom sudu SAD

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama trajno je zabranio bušenje nafte i gasa u velikim područjima Arktika i Atlantskog okeana, prenosi britanski javni servis BBC.

Ovakva odluka je, kako je saopšteno iz Bijele kuće, donijeta zarad snažne i održive ekonomije Arktika i ekosistema, i zbog izloženosti tog regiona izlivanju nafte.

Ovaj potez je značajna pobjeda za one koji se bore za očuvanje okoline, a borili su se godinama protiv bušenja u toj ekološki krhkoj regiji.

Obamina odluka se bazira na zakonu iz 1953. godine koji dozvoljava predsjedniku da zabrani eksploataciju podvodnih resursa na neograničen rok. Time je znatno otežao Donaldu Trampu pokušaj da poništi ovu odluku, jer će za to morati da se obrati Vrhovnom sudu SAD, prenosi CNN.

Podsjetimo, Tramp je najavio da će povećati eksploataciju nafte i gasa u moru.

Zabrana se odnosi na 46,5 miliona hektara saveznih voda uz obalu Aljaske u Čukotskom moru i većinu Beaufortova mora, kao i 1,5 hektara u Atlantiku od Nove Engleske do zaliva Chesapeake.

Zabrana ne uključuje Aljasku i nekoliko djelova u Zalivu Meksika, a počinje da se primjenjuje 2017. godine.

“Plan je fokusiran na najbolja mjesta, odnosno one koji imaju najviši potencijal resursa, najniži konflikt i uspostavljenu infrastrukturu”, rekla je sekretarka za unutrašnje poslove, prenosi “Blic”.

Predstavnici ove industrije osudili su zabranu, rekavši da je riječ o arogantnoj odluci koja nije iznenađujuća. Pobunuli su se i neki senatori koji su kazali kako Obama nije slušao glas svih strana, dok je potpredsjednica grupe za zaštitu okoline okeana pohvalila predsjednikovu odluku.

Blizu 400 naučnika potpisalo je pismo u kom se apeluje na predsjednika SAD-a da obustavi bušenje u Arktičkom moru. Obama je radio na zaštiti okoline, pa je potpisao bitne ugovore o zaustavljanju klimatskih promjena. Kanadski zvaničnici su se, takođe, obavezali na slične mjere u svojim vodama Arktika, ali će njihove mjere biti predmet procjene na svakih pet godina. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!