Jezivi detalji masakra u Berlinu: Ubica sa mrtvacem u kabini kružio oko sajma da bi dobio što bolji zalet

U međuvremenu je list “Der Spiegel” objavio da nezvanično saznaje da je Urban u glavu ustrijeljen hicem iz malokalibarskog oružja i da je već bio mrtav u trenutku kada je napadač, koji je preuzeo upravljač šlepera, usmjerio vozilo na božićni sajam i pokosio više desetina ljudi, od kojih je najmanje 12 izgubilo život, a 48 ih je povrijeđeno

Vlasnik kamiona koji se u ponedjeljak veče zaletio u posjetioce berlinskog božićnog sajma, Ariel Zurawski, identifikovao je mrtvog poljskog državljanina, pronađenog u kabini šlepera, kao svog rođaka Lukasza Urbana. Kako je rekao, riječ je o 37-godišnjaku iz zapadne Poljske, a prepoznao ga je kad mu je policija pokazala njegovu fotografiju.

Rekao je da je Urban izboden, a zatim dokrajčen hicem u glavu.

“Na fotografiji se jasno vide povrede od ubadanja. Može se vidjeti i da je pružao otpor napadaču, cijelo lice mu je bilo otečeno i krvavo”, rekao je Zurawski, prenosi portal jutarnji.hr.

U međuvremenu je list “Der Spiegel” objavio da nezvanično saznaje da je Urban u glavu ustrijeljen hicem iz malokalibarskog oružja i da je već bio mrtav u trenutku kada je napadač, koji je preuzeo upravljač šlepera, usmjerio vozilo na božićni sajam i pokosio više desetina ljudi, od kojih je najmanje 12 izgubilo život, a 48 ih je povrijeđeno.

“Spiegel” takođe javlja da je napadač prije divljačkog pohoda kružio oko sajma, možda da bi si osigurao bolji zalet. Svjedoci tvrde da se u ljude zaletio velikom brzinom, možda i 80 kilometara na sat.

Nakon silovitog naleta na gomilu ljudi, napadač je istrčao iz vozačke kabine i dao se u bijeg. Jedan svjedok je potrčao za njim, ali ga je izgubio iz vida negdje na području parka Tiergarten. Nedugo potom, policija je uhapsila 23-godišnjeg Pakistanca koji je donekle odgovarao opisu ovog bjegunca, ali je u međuvremenu stigla vijest da policija više nije sigurna da u rukama ima glavnog osumnjičenog.

U utorak veče Pakistanac je zbog nedovoljnih dokaza pušten na slobodu i više ga ne tretiraju kao osumnjičenog. Time je zapravo potvrđeno da je stvarni napadač u bijegu, moguće naoružan i da postoji opasnost od novih napada.

“Osumnjičena osoba (…) puštena je na slobodu večeras po naredbi saveznog državnog branilaštva. Rezultati istrage za sada nisu dali elemenata za konkretne sumnje protiv njega”, objavljeno je u saopštenju policije.

Muškarac je dao puno informacija tokom ispitivanja, ali je negirao bilo kakvu upletenost u zločin počinjen na božićnom sajmu, prenosi agencija dpa.

Berlinska policija je preko Twittera pozvala građane na pojačani oprez i pozvala ih “da ništa ne preduzimaju sami”.

Ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg, Thomas Strobel, izjavio je za javni servis SWR da je, prema njegovim informacijama, “vozač kamiona još u bijegu”.

Berlinska policija je danas takođe saopštila da su iz bolnica puštene 24 povrijeđene osobe, ali od onih koji su i dalje u bolničkim posteljama 18 je u teškom stanju. Identifikovano je šest od 12 poginulih i svi su njemački državljani.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!