Srbin uhapšen u Michiganu: Aleksandar Kneginić prećutao da je 1994. počinio zločin u Prijedoru

Kneginić je vlastima rekao da je Srbin, a da mu je žena Hrvatica, kako bi emigrirali iz Bosne i Hercegovine zbog mješovitog braka. I on i njegova žena Jasna su Srbi, tvrde američke vlasti. Takođe, Kneginić nije naveo da je devedesetih bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da mu je suđeno za ubistvo muslimanskog para 1994. godine

Kalamazoo (Foto: Wikipedia)

Kneginić je, prema saopštenju FBI, iznio lažne podatke kada je aplicirao za američko državljanstvo.

Istražitelji su naveli da je lagao američkim imigracionim vlastima dok je rješavao svoj izbjeglički status ili „status stalnog stanovnika”.

Vlastima je rekao da je Srbin, a da mu je žena Hrvatica, kako bi emigrirali iz Bosne i Hercegovine zbog mješovitog braka.

I on i njegova žena Jasna su Srbi, tvrde američke vlasti. Takođe, Kneginić nije naveo da je devedesetih bio u Vojsci Republike Srpske (VRS) i da mu je suđeno za ubistvo muslimanskog para 1994. godine.

On je, zajedno sa još tri osobe, optužen da je 11. aprila 1994. godine provalio u kuću Rejhana i Razije Sikrić. Taj bračni par je ubijen.

Kneginić je oslobođen za ubistvo, ali je, prema pisanju američkih medija, odlučeno da se proces obnovi.

Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u julu 2013, navodi portal faktor.ba, prenosi Slobodna Evropa.

Građani u Prijedoru obilježavaju Dan bijelih traka, kada je stanovnicima nesrpske nacionalnosti početkom devedesetih naređeno da nose bijele trake.

Portal takođe prenosi da je Okružni sud u Banjaluci za ovo ubistvo osudio Dušana Gagića (61) i Mladena Popovića (45) iz Prijedora 2009. na po deset godina zatvora po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Sa njima je bio optužen i Đoko Došen iz Prijedora, koji je u međuvremenu preminuo.

Rejhana su, kako je navedeno u optužnici, ubili nanoseći mu više prostrelnih rana iz vatrenog oružja i ubodnih rana hladnim oružjem po vratu, grudnom košu i butini desne noge. Razija je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Ponovljeno suđenje Kneginiću nije održano jer je sa suprugom prije toga emigrirao u SAD i zatražio državljanstvo, pri čemu je naveo da je riječ o “mješovitom” bračnom paru. Američke vlasti su, kako je saopšteno, prvo dokazale da su i on i njegova supruga Jasna etnički Srbi.

„Tokom migracijskog procesa i procesa naturalizacije i pod kaznom za krivokletstvo, naveo je da su sve informacije koje je dostavio i izjave migracijskoj kancelariji tačne i istinite“, stoji u optužnici koju je podigao Hagen Frank, pomoćnik glavnog državnog advokat.

On je rekao da Kneginjić nije dostavio nikakve informacije o hapšenju za ubistvo i da je bio u vojsci tokom rata.

Ukoliko Kneginić bude osuđen, slijedi mi kazna od deset godina zatvora, a državljanstvo SAD-a je automatski oduzeto, navodi se u saopštenju FBI.

„Kao agencija dajemo prednost ovim slučajevima, kada prošlost pojednica može uključivati kršnje ljudskih prava“, kazao je Steve Francis, specijalni agent zadužen za državnu bezbjednost istraživanja u Detroitu.

Prema pisanju bosankohercegovačkih medija, u julu 2009. godine, kada je okončan ovaj sudski proces u Okružnom sudu u Banjaluci, navedeno je da je Kneginić izostavljen iz suđenja zbog bjekstva u Srbiju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!