U znak zahvalnosti: Albanci u gradu Sarande podigli bistu Hillary Clinton (VIDEO)

“Taj kip je u najstrožijem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Clinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju”, izjavila je gradonačelnica Sarande Florjana Koka maloj grupi građana

Bez obzira na ishod američkih novembarskih predsjedničkih izbora, albanski grad Sarande podržava Hillary Clinton gradeći njenu bronzanu bistu u znak zahvalnosti njenoj podršci albanskim interesima.

Albanija je odana saveznica Sjedinjenih Država i ima dugačak istorijat odavanja počasti američkim predsjednicima. Woodrow Wilson ima svoj kip u Albaniji zbog pomaganja jačanju mlade albanske države. Isto tako i George W. Bush, koji je posjetio Albaniju u 2007. i podržao nezavisnost Kosova, čije su većinsko stanovništvo Albanci. Bill Clinton ima kip na Kosovu u znak priznanja njegovoj ulozi u bombardovanju Jugoslavije 1999. i podrške Kosovu.

“Taj kip je u najstrožijem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Clinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju”, izjavila je gradonačelnica Sarande Florjana Koka maloj grupi građana, prenosi Reuters.

To je, takođe, odavanje počasti Clinton, demokratskom predsjedničkom kandidatu, kao primjeru za žene u politici, izjavila je Koka, prva gradonačelnica Sarandea.

Američka turistkinja Jessica Rightmayer brisala je suze dok je izvođena američka himna.

“Mislim da je ovo divno i zaista smatram da je to veoma dobar primjer odanosti”, kazala je ona.

Vajar Idriz Balani izjavio je da mu je ideja za kip došla kada je Hillary Clinton poručila albanskom parlamentu 2012. da su Albanija i Sjedinjene Države zajednički obilježile prvi vijek te balkanske zemlje i da će biti prijatelji još 100 godina, javlja portal avaz.ba.

Njen “šarm, elegancija i vitalnost” uvjerili su ga da napravi njen kip.

“Koristio sam tri fotografije kako bih pokazao njen osmijeh, njenu gordost i uspravno držanje. Ona odražava dobronamjernost. Nadam se da će joj se dopasti”, izjavio je Balani za Reuters.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!