Izrael tokom 2016. srušio 866 palestinskih kuća

U brojnim slučajevima Palestinci su prisiljeni da sami ruše svoje kuće, kako ne bi morali da plaćaju troškove rušenja. Izraelske vlasti im ne izdaju građevinske dozvole za gradnju novih objekata, a na mjestu njihovih porušenih većinom grade naselja za jevrejske doseljenike

Diplomate Evropske unije kažu da je Izrael tokom 2016. godine srušio 866 objekata, zbog čega je 1.221 Palestinac ostao bez krova nad glavom, a gotovo polovina od toga su djeca.

Među objektima koji su srušeni, kako navode diplomate, nalazi se i nekoliko onih koji su izgrađeni od 536.000 eura, koje je EU dala Palestincima na Zapadnoj obali.

Čak 60 odsto srušenih objekata nalazi se na Zapadnoj obali, koja je i dalje pod punom izraelskom kontrolom, prenosi Al Jazeera.

Izrael je nametnuo stroga ograničenja vezana za palestinski razvoj u tom području, u kojem su izgrađene desetine izraelskih naselja.

U saopštenju koje je EU objavila danas, diplomate naglašavaju da osuđuju rušenje.

U brojnim slučajevima Palestinci su prisiljeni da sami ruše svoje kuće, kako ne bi morali da plaćaju troškove rušenja.

Izraelske vlasti im ne izdaju građevinske dozvole za gradnju novih objekata, a na mjestu njihovih porušenih većinom grade naselja za jevrejske doseljenike. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!