Monstrum: Ubio 20 ljudi, silovao više od 1.000 dječaka i muškaraca, sijao strah gdje god je kročio

“Nije mi žao. Mrzio sam cio prokleti ljudski rod, uključujući i sebe”, piše u autobiografiji koju je napisao u zatvoru. Stručnjaci koji su ga proučavali potvrdili su da je zaista riječ o zloj osobi, čiji korijeni zla sežu u rano djetinjstvo

Karl Panzram (Foto: Screenshot)

Karl Panzram, tetovirani gorostasni muškarac, 1920-ih godina je krenuo brodom prema Angoli kako bi radio kao pomorac.

Kad je stigao u Lobito zaliv unajmio je nekoliko lokalnih vodiča da ga odvedu u lov na krokodile, ali je imao drugi plijen na pameti.

Dok su se kanuom spuštali niz rijeku, upucao je svakog člana posade i jednog po jednog je bacao izgladnjelim krokodilima.

To je bio tek jedan u nizu zločina, uključujući i oko dvadeset ubistava i više od hiljadu silovanja mladih dječaka i muškaraca.

Panzram je ostao iskren do kraja, za razliku od nekih drugih ubica, poput Teda Bandija, na primjer.

“Nije mi žao. Mrzio sam cio prokleti ljudski rod, uključujući i sebe”, piše u autobiografiji koju je napisao u zatvoru.

Stručnjaci koji su ga proučavali potvrdili su da je zaista riječ o zloj osobi, čiji korijeni zla sežu u rano djetinjstvo, prenosi “Blic”.

Foto: Wikipedia

Karl je rođen 1891. godine u siromašnoj porodici u Minesoti, a otac ga je napustio kad je imao osam godina. Ubrzo nakon toga je zbog niza krađa završio u popravnom domu “Crveno krilo”, gdje su ga kažnjavali batinama i silovali ga.

DANIMA VISIO OKAČEN NA PLAFON

Nakon što je napustio popravni dom strave i užasa, nekoliko godina je živio kao beskućnik i lutalica, spavajući u teretnim vozovima.

Panzram je napisao da su ga i tad seksualno zlostavljali.

Karl je proputovao Ajdaho, Kaliforniju i druge države uz rijeku Kolumbiju, ostavljajući za sobom spaljene građevine, mnoštvo opljačkanih mjesta i brojne silovane dječake i muškarce iza sebe.

Otprilike iste godine je osuđen na sedam godina zatvora u Oregonu zbog jedne pljačke. Kako bi ga dodatno kaznili, čuvari su ga “okačili” na plafon, gdje je danima visio, a zatim su ga prebacili u samicu prepunu bubašvaba i prljavštine.

Karl je uspio da pobjegne 1919. godine, i nakon toga je počinio prva ubistva. U Njujorku je unajmio mornare da rade na jahti koju je ukrao. Uspavao ih je uz pomoć alkohola i zatim pobio njih desetoricu.

(Foto: Screenshot)

Uskoro poslije toga se zaputio u Angolu, gdje je silovao i ubio jednog dječaka, prije nego što je krenuo na krokodilsku ekspediciju. Godinu dana poslije sakrio se na brodu u Lisabonu, samo kako bi otkrio da ga traži policija koja je znala za njegove zločine u Africi. Tako da je ubrzo krenuo brodom nazad u SAD.

UHAPŠEN ZBOG PROVALA

Godine 1928. uhapšen je zbog serija provala i završio je u zatvoru u Vašingtonu. Nakon što je upravnik zatvora shvatio da Karl pokušava da pobjegne, čuvari su mu stavili lisice i tukli ga dok nije pao u nesvijest. Tada se čuvar Henri Leser sažalio na njega i dao mu dolar da kupi hranu i cigarete.

Vremenom su njih dvojica postali prijatelji. Henri je Karlu svakog dana ubacivao olovku i papir u ćeliju i uvjeravao ga da mora da napiše svoju životnu priču.

Ranzram je osuđen na 25 godina zatvora u Kanzasu. Tamo je uspio da ubije čuvara u vešernici, udarajući ga metalnom šipkom do smrti, čime je sebi kaznu povećao na doživotnu.

Henri je sačuvao sve što je Panzram napisao, iako niko nije želio da objavi tako detaljne i sadističke opise. Tek 1970. godine objavljena je autobiografija pod nazivom: “Killer: A Journal of Murder”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!