Azra Bašić izručena iz SAD zbog zločina prema srpskim zarobljenicima

“Herald Leader” iz Kentakija je u aprilu ove godine objavio da su svjedoci dali jezive iskaze o ulozi Bašićke u zlostavljanju srpskih zatvorenika. “Svjedoci kažu da je učestvovala u užasnim djelima, uključujući i ubistvo jednog čovjeka koga je u vrat probola nožem, tjerajući drugog zatvorenika da pije njegovu krv”, objavile su ove novine

Azra Bašić (Foto: Tužilaštvo BiH)

Bašić (57) je u utorak na Sarajevskom aerodromu predata bosanskim vlastima nakon što je deportovana iz SAD-a, kako bi se suočila sa suđenjem.

“Osumnjičena se tereti da je u periodu od aprila 1992. do juna 1992. godine, na području opštine Derventa, osobno počinila ubistvo jednog civila i učestvovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u Domu JNA u Derventi”, kaže se u saopštenju Tužilaštva BiH, prenosi BalkanInsight.

Bašić, koja je rođena u Hrvatskoj, nakon rata je napustila BiH i emigrirala u SAD, gdje je postala naturalizovana državljanka Sjedinjenih Država.

Uhapšena je u Kentakiju 2011. i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o njenom učestvovanju u ratu u BiH. Od samog hapšenja se borila protiv ekstradicije.

“Herald Leader” iz Kentakija je u aprilu ove godine objavio da su svjedoci dali jezive iskaze o ulozi Bašićke u zlostavljanju srpskih zatvorenika.

“Svjedoci kažu da je učestvovala u užasnim djelima, uključujući i ubistvo jednog čovjeka koga je u vrat probola nožem, tjerajući drugog zatvorenika da pije njegovu krv”, objavile su ove novine.

Međutim, kako su pisale “Herald Leader”, Bašić je izjavila da je učestvovala samo u običnim vojnim operacijama protiv srpskih snaga i da nije počinila nikakav ratni zločin, kao i da je i sama u velikoj mjeri bila maltretirana u srpskom logoru. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!