Sinđelić u Istražnom zatvoru u Spužu: Da li će biti svjedok saradnik?

“Niko se zvanično nije oglasio tim povodom. Najvjerovatnije je posrijedi dogovor između njega i onih koji rukovode ovom istragom. Da je uhapšen u Srbiji ne bi mogao ovako ekspresno da bude izručen Crnoj Gori, već je najvjerovatnije sam došao nakon dogovora da priznanjem ‘pojača’ dokaze tužilaštva”, kazao je sagovornik “Vijesti”

Jedan od organizatora grupe koju tužilaštvo sumnjiči za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori, Beograđanin Aleksandar Sinđelić, nalazi se u Istražnom zatvoru u Spužu.

To su “Vijestima” sinoć potvrdila tri izvora iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), ističući da je Sinđeliću pritvor određen nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Jedan od izvora kazao je da je Sinđelić pod krajnje sumnjivim okolnostima završio iza rešetaka.

“Niko se zvanično nije oglasio tim povodom. Najvjerovatnije je posrijedi dogovor između njega i onih koji rukovode ovom istragom. Da je uhapšen u Srbiji ne bi mogao ovako ekspresno da bude izručen Crnoj Gori, već je najvjerovatnije sam došao nakon dogovora da priznanjem ‘pojača’ dokaze tužilaštva”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Sinđelića i bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe koja je 16. oktobra u Podgorici, na dan izbora, planirala da puca u građane okupljene ispred Skupštine i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale uhapšene u predizbornoj noći za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije juče ujutro odgovorio “Vijestima” na pitanja o Sinđeliću, već uputio na PR službu tužilaštva.

“Podsjećamo da predmet na koji se odnose pitanja nosi oznaku tajnosti zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa. Podsjećamo, takođe, da je zakonom propisano da su državni organi, mediji, javne ličnosti… dužni da svojim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju pravila postupka. Tužilaštvo javnosti saopštava informacije koje u određenoj fazi postupka mogu da budu dostupne javnosti”, zvaničan je odgovor Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), piše portal vijesti.me.

Oni nijesu odgovorili kada su taj postupak označili stepenom tajnosti.

“Vijesti” su pitale da li raspolažu informacijom da je Sinđelić u Crnoj Gori, da li je taj srpski državljanin dao iskaz pred specijalnim tužiocima, ako jeste – da li je iznio odbranu i je li mu nakon saslušanja određen pritvor. Iz SDT-a nisu odgovorili ni na pitanje da li su sa Sinđelićem postigli dogovor da u tom predmetu bude svjedok saradnik ili eventualno zaštićeni svjedok.

Sinđelić juče ujutro nije bio dostupan, a kontaktiran je na broj telefona sa kojeg je nedavno odgovarao na pitanja o optužbama u Crnoj Gori.

Objavljeno je da je Sinđelić krajem prošle sedmice saslušan u Beogradu i da je to urađeno u saradnji i po nalogu crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva. “Dnevne novine” su objavile tada da će njegov obiman iskaz biti dostavljen nadležnima u Crnoj Gori, “posredstvom međunarodne pravne pomoći, prije nego što se steknu formalni uslovi za njegovo hapšenje i izručenje”.

Katnić je nedavno kazao da tužilaštvo ima dokaze da je Sinđelić organizator grupe “i osoba koja je pripremila oružje i dron”.

Sinđelić je “Vijestima” 19. oktobra rekao da ga dešavanja u Crnoj Gori ne zanimaju.

“Ako (Milo) Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumijete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi”, kazao je Sinđelić tada “Vijestima”.

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu šestoro. Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je šesnaest osoba – Dikić, Sinđelić, Hristićeva, Mirko Velimirović, Branka Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34) Ivica Matić (36), Aleksandar Čurović (33),  Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26) i Perica Andrić (39).

Foto: Facebook

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!