Lane iz Petnjice, koje je u napadu predatora ljetos izgubilo nogu, našlo novi dom u Zabranu kralja Nikole

Lovočuvari Lovačkog društva “Cetinje”, koje gazduje Zabranom kralja Nikole, Milan Petričević i Dragoljub Ražnatović, pustili su lane u Zabran i brinu se o njemu. Ističu da ima dosta hrane i nadaju se da će naći društvo, jer u Zabranu ima mladih jelena

Uzgajalište divljači u Rijeci Crnojevića – Zabran kralja Nikole, postao je novi dom za lane iz Petnjice, koje je u napadu predatora ljetos izgubilo nogu.

Lane je pronašao lovočuvar Faruk Taraniš, zbrinuo i donio u Zabran.

“Još ljetos je ovaj marljivi i iznad svega humani čovjek, obilazeći teren lovišta Petnjica, pronašao duboko u šumi lane. Zadnja noga mu je bila povrijeđena i nije moglo da hoda. Bilo je jako malo, težine četiri do pet kilograma, samo i nezaštićeno od zvijeri. Odnio ga je do kola i odmah obavijestio lovnog inspektora Milutina Vukića, koji mu je savjetovao da lane doveze u veterinarsku ambulantu u Beranama”, saopštio je Lovački savez Crne Gore.

U veterinarskoj ambulanti “dr Ralević” lane su pregledali i konstatovali da jedan dio povrijeđene zadnje noge mora da se odstrani. Taraniš ga je, nakon operacije, odnio u Petnjicu, gdje živi, i zbrinuo u ostavu pored kuće. Hranili su ga mlijekom iz flašice sa cuclom, pa se lane oporavilo i sprijateljilo sa Taraniševom djecom.

No, kada je poraslo morao je da ga vrati u prirodu, ali ne tamo gdje bi bilo lak plijen predatora.

Savjet je zatražio u Lovačkom savezu Crne Gore, gdje mu je rečeno da lane donese u Zabran kralja Nikole na Rijeci Crnojevića, gdje će dobiti dom, hranu i zaštitu.

Lovočuvari Lovačkog društva “Cetinje”, koje gazduje Zabranom kralja Nikole, Milan Petričević i Dragoljub Ražnatović, pustili su lane u Zabran i brinu se o njemu. Ističu da ima dosta hrane i nadaju se da će naći društvo, jer u Zabranu ima mladih jelena.

“Nije ovo usamljen slučaj spašavanja divljači. Zbrinjavanje ranjenog laneta od lovočuvara Faruka Taraniša ostaće upamćeno među lovcima i građanstvom Petnjice kao humano djelo. Lovački savez Crne Gore, kao i do sada, za ovo humano i dobro djelo nagradiće prigodnom nagradom lovočuvara Faruka Taraniša”, saopšteno je iz te organizacije.

Foto: Lovački savez Crne Gore

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!