Izbori u Crnoj Gori: DPS ima najviše mandata, ali manjine odlučuju ko će vršiti vlast

Đukanović je najavio da će odmah pošto budu saopšteni zvanični izborni rezultati, DPS pristupiti razgovorima sa svojim, kako je naveo, tradicionalnim partnerima, pri čemu ima u vidu partije stranaka manjinskih zajednica

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 41,1 odsto glasova, odnosno 35 mandata, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka. Nakon DPS-a, najviše mandata osvojio je Demokratski front (DF), ukupno 18, ili 20,6 procenata.

Velika koalicija Ključ i Demokrate Alekse Bečića osvojili su po devet mandata, ili 10,7 odsto glasova, odnosno 10,5 odsto, dok su Socijaldemokratskoj partiji (SDP) pripala četiri mandata na osnovu 5,4 odsto osvojenih glasova. Bošnjačka stranka ima 3,3 odsto, odnosno dva mandata.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića osvojile su 3,2 odsto glasova, odnosno dva mandata, dok je Hrvatska građanska inicijativa osvojila 0,5 odsto, odnosno jedan mandat.

Zbirna izborna lista albanskih partija osvojila je 0,9 odsto, to jest jedan mandat.

Kako prenosi portal rtcg.me, iz CDT-a su saopštili da moguća greška kod Demokrata iznosi +/-1,5, pa ta stranka mogu osvojiti osam mandata. To znači da bi DPS u tom slučaju imala 36 mandata.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopšteno da je, na osnovu 97,7 odsto obrađenog uzorka, DPS osvojio 41,4 odsto glasova, odnosno 36 mandata.

Demokratski front (DF), prema do tolikom broju obrađenih podataka osvojio 20,3%, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija ključ 11 odsto, odnosno devet mandata.

Demokrate Alekse Bečića osvojile su 10 odsto, odnosno osam mandata, dok je SDP osvojio 5,2 odsto glasova, to jest četiri mandata.
Bošnjačka stranka osvojila je 3,2 odsto ili dva mandata, dok je Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo 3,2 odsto glasova, ili dva mandata.

Pozitivna nije prešla cenzus jer je osvojila 1,3 odsto. HGI je osvojila jedan mandat, kao i koalicija Albanci odlučno.

Lider DPS-a Milo Đuknović rekao je sinoć da je njegova stranka “opet pobjednik”, jer je sama osvojila 36 poslaničkih mandata.
Đukanović je rekao da je izborna pobjeda DPS utoliko veća jer je ostvarena samostalno, sa više podrške nego što su postigle opozicione partije.

“Imamo duplo više mandata od našeg prvog sljedećeg konkurenta (Demokratskog fronta)”, rekao je Đukanović, prigovarajući opoziciji zbog toga što na osnovu svojih izbornih rezultata proglašava sopstvenu pobjedu.

On je rekao da je “DPS sam osvojio više od svih njih zajedno”, dodavši da će ta stranka sa svojim partnerima, imati “najmanje 42 poslanika” u Skupštini Crne Gore koja ima ukupno 81 mjesto.

On je najavio da će odmah pošto budu saopšteni zvanični izborni rezultati, DPS pristupiti razgovorima sa svojim, kako je naveo, tradicionalnim partnerima, pri čemu ima u vidu partije stranaka manjinskih zajednica.

Crna Gora, prema riječima Đukanovića, nastavlja putem “sigurne evropske budućnosti”.

Član predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je sinoć da na 90 odsto obrađenog tijela opozicija i dalje ima većinu od 41 poslanika, upozoravajući da izbori nijesu bili fer i demokratski, dok je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao da Vlada izbornog povjerenja nije uspjela jer su se ponovile sve neregularnosti od prije četiri godine. On je pozvao manjine da razmisle.

Nosilac izborne liste koalicije Ključ Miodrag Lekić je ocijenio da je DPS poražen, jer je osvojio manje nego četiri opozicione partije zajedno i naglasio daće manjinske stranke “odlučiti” parlamentarnu većinu.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić, ocijenio je da su izbori bili puni neregularnosti, te da su ih pratili pristisci na birače. Gašenje Vajbera je nazvao presedanom u Evropi, navodeći da se to nigdje nije dešavalo.

Ponovio je da ostaju pri stavu da neće sa DPS-om, navodeći da su “oni problem, a ne rješenje problema”. Rekao je da će se ta partija prvo za saradnju obratiti građanskim partijama – Demokratama i i koaliciji Ključ, i manjinskim partijama.

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je ta stranka najprijatnije iznenađenje izbora, navodeći da će dani i sedmice “pred nama dati odgovor na pitanje u pravcu formiranja vlasti”.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, podnio je sinoć ostavku na tu funkciju, jer njegova partija nije prošla izborni cenzus na.

On je rekao da će PCG do stranačkog kongresa voditi njegova zamjenica Azra Jasavić.

“Naša misija je bila da budemo parlamentarna stranka, nijesmo u tome uspjeli”, rekao je Pajović.

On je kazao da je PCG, glasanjem za povjerenje Vladi Crne Gore, u januaru ove godine, sačuvala državu, ali da nije uspjela da sačuva sebe kao partiju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!