Autom uletio u pješačku zonu, ubio troje ljudi i više od 36 povrijedio: Alena Rizvanovića austrijski sud osudio na doživotnu robiju

Sud je saopštio da će Rizvanović kaznu služiti na psihijatrijskoj klinici, a mediji u Austriji izvještavaju da je prilikom izricanja presude bio hladan. Trojica eksperata su se saglasila da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva i da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati

Alen Rizvanović, porijeklom iz BiH, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u okružnom sudu u Gracu. 

Rizvanović je 20. juna prošle godine u Gracu, u Austriji, ubio troje ljudi, uključujući i četvorogodišnjeg dječaka. On je automobilom uletio u pješačku zonu i ubio ljude.

Prilikom incidenta povrijeđeno je više od 36 osoba.

Sud je saopštio da će Rizvanović kaznu služiti na psihijatrijskoj klinici, a mediji u Austriji izvještavaju da je prilikom izricanja presude bio hladan, javlja portal slobodna-bosna.ba.

Jurgen Miller, njemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije, posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju Rizvanovića.

Prethodna dva eksperta su se mimoilazila u procjenama njegovog duševnog stanja. Miler je u svom izvještaju naveo da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije i da je u takvom stanju izveo napad 20. juna 2015. godine. Sva tri eksperta su se saglasila da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva i da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati.

Da je riječ o krajnje problematičnoj osobi posvjedočila je i njegova supruga Elena, koja je u intervjuu austrijskim medijima potvrdila da se radi o neuravnoteženoj osobi, da joj je prve godine braka oduzeo pasoš i da ju je tretirao kao roba.

“On je samo želio roba koji će mu roditi djecu, kuvati i čistiti. Morala sam da nosim maramu na glavi, zabranjivao mi je da nosim šorts. Prijetio mi je da će nauditi mojoj porodici u Bosni ako ga ostavim. Znao je da izvadi i pištolj, prijeteći da će me ubiti, a moje tijelo baciti u rijeku”, rekla je Elena u ispovijesti austrijskim medijima.

Rizvanovićev advokat najavio je žalbu pošto presuda nije pravosnažna.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!