Globalno zagrijavanje otkrilo strogo čuvanu tajnu Hladnog rata: Na Grenlandu “isplivao” američki grad sa nuklearnim projektilima (VIDEO)

Kamp “Senčri” je bio sve samo ne običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom, a inženjeri su vrijedno bušili led kako bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupocjeno oružje

Tajni grad američke vojske usred Grenlanda trebalo je da ostane vječita misterija, ali je porast temperature posljednjih decenija otkrio američku tajnu.

Globalno zagrijevanje dalo je priliku da se vidi šta su to Amerikanci planirali za vrijeme Hladnog rata.

Kamp “Senčri” je uspostavljen još 1959. godine na sjeverozapadu Grenlanda. Od obale je bio udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga “grad ispod leda”, u lavirintu tunela osam metara ispod površine smjestili su laboratorije, prodavnice, bolnicu, kapelicu, pa čak i bioskop. U to vrijeme tamo je živjelo oko 200 vojnika.

Kamp je uspostavljen u sklopu tajnog projekta “Ledeni crv”, a glavni cilj je bilo stvaranje postrojenja za nuklearne projektile koji bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogli da dosegnu mete u Sovjetskom savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je to da danska vlada, u čijem je posjedu Grenland tada bio, nije imala pojma šta se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da prave običan vojni kamp.

Međutim, kamp “Senčri” je bio sve samo ne običan kamp. Tamo su naučnici izvodili testiranja sa biološkim, hemijskim i nuklearnim materijalom, a inženjeri su vrijedno bušili led kako bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupocjeno oružje.

“Mislili su da ih nikad neće otkriti”, rekao je naučnik i stručnjak za klimatske promjene Vilijam Kolgan za “Gardijan”, prenosi portal avaz.ba.

“Tih godina niko živ nije računao na globalno zagrijavanje. Ali klima se u međuvremenu promijenila i sada je samo pitanje hoće li ovo što je zakopano tamo i ostati”, dodao je Kolgan, misleći na nuklearni otpad koji sada opasno prijeti “zemlji leda i snijega”.

Projekt “Ledeni crv” doživio je totalni debakl 1967. godine kada su inženjeri shvatili da bi konstantno pomjeranje leda i nestabilno vrijeme moglo da uništi tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocjenu opremu i otišli, ali su iza sebe ostavili hemijski i nuklearni otpad.

Pretpostavka je bila da će ostati vječno zatrpan ispod leda i da niko neće ništa otkriti. Nažalost, to se neće dogoditi – ove godine je na Grenlandu zabilježena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20. vijeku i naučnici su s pravom zabrinuti šta će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je sakriveno prije više od 50 godina.


The U.S. Army's Top Secret Arctic City Under… by dekaavram

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!