Bašta Plavljanina Dževata Šarkinovića rađa voće sa svih meridijana: Od banana i smokava, do grožđa, lubenice i breskve

Najveći paradajz ove godine težio je 1, 085 kilograma, a lubenica 19 kilograma. Poglede kupaca mami i tikva teška 80, a u bašti ima i veću, od 100 kilograma

Inženjer hemije Dževat Šarkinović poljoprivredom je počeo da se bavi prije 18 godina. Tada je na četiri i po ara neuređenog zemljišta, uz obalu Plavskog jezera, počeo da uzgaja prve poljoprivredne kulture. Šarkinović danas posjeduje oko pet hektara zemljišta na kojem ima voćnjak i sadi brojno povrće.

Šarkinović je u Plavu i šire poznat po prvom uzgoju lubenice na tom prostoru. Kako kaže, za to je bilo potrebno dosta znanja i izučavanja. Kvalitet, ističe, prevazilazi zetske, ulcinjske, makedonske i grčke lubenice, što pokazuje prodaja van sezone.

LUBENICA ODMAH RASPRODATA

Lubenicu je prodao u Plavu i Gusinju, a paprika je u punoj berbi.

„Ove godine sam lubenicu zasadio na hektar i deset ari, a rodilo je oko 50 tona. Na 30 ari sam zasadio paprike somborke i nekoliko vrsta šilja, a očekujem oko sedam tona roda. Na nešto manjim površinama uzgajam kupus, paradajz, krastavac“, kazao je Šarkinović za Portal Revije Fokus.

U voćnjaku ima više od pedeset vrsta voća, kao i više od 80 sorti svjetskih, najkvalitetnijih sorti koje ne zahtijevaju hemijsku zaštitu.

„Pritom imaju kvalitet standardnih jabuka koje su nekada bile na teritoriji bivše Jugoslavije. Jabuke sam nabavljao iz svih djelova svijeta. U voćnjaku imam i oko 20 sorti šljiva koje su otporne na bolesti, a sazrijevaju od početka avgusta pa do jeseni“, dodaje on.

Šarkinović ima i neke uzorke sa kojima će, kako kaže, da eksperimentiše, da vidi da li mogu da uspiju na našem podneblju.

„Imam i devet vrsta breskve, a pošto smokva ne može da uspije na temeraturi od minus 14 stepeni Celzijusa, nabavio sam sortu iz Čikaga koja može da izdrži temperaturu od minus 20 do minus 24 stepena Celzijusa. Na parcelama imam i indijansku bananu paw paw, koja ukusom podsjeća na mješavinu banane, manga i ananasa, a izgledom na tri spojena oraha veličine do deset centimetara. Po svim parametrima bi trebalo da može da uspije, a to će pokazati vrijeme“, ističe Šarkinović i dodaje da trenutno testira da li japanska jabuka može da se uzgaja u Plavu.

Ove godine je, veli, uspješno uzgojio 30 sorti grožđa izvanrednog kvaliteta, a kaže da se, uz jedno ili dva tretiranja, mogu proizvesti zdravi plodovi. Planira da nabavi još deset sorti iz Rusije i Ukrajine.

ARONIJA NIJE ISPLATIVA

On smatra da bi uzgajanje kultivisanog drena, kojeg smatra visokokvalitetnom voćkom, kod nas moglo da bude veoma profitabilno.

„Aroniju sam morao da izbacim iz proizvodnje iako je veoma ljekovita, jer nema plasmana na tržištu, a zahtjeva dosta posla. Osim toga, rod su dosta uništavale ptice“, rekao je Šarkinović.

Kaže da je na tržištu sjevera Crne Gore najveća potražnja za zasadima jabuke i šljive.

„Sve sadim na polagajućoj foliji koja je mašinski obložena na zemlji. Kao prehranu koristim stajsko đubrivo, a poneke sorte zahtijevaku dodavanje vještačkog đubriva“, pojasnio je on.

I kukuruz je na njegovim njivama dobro rodio: stablo je poraslo više od tri metra, sa dva do tri klipa. Najveći paradajz ove godine težio je 1, 085 kilograma, a lubenica 19 kilograma. Poglede kupaca mami i tikva teška 80, a u bašti ima i veću, od 100 kilograma.

Objašnjava da su tikve više puta su dobro nađubrene i prehranjene preko lista, da su jestive, ali da više služe kao reklama.

Na pojedinim parcelama je sam vadio nanose koje je donosila rijeka Ljuča i dobio kvalitetno zemljište, koje je izuzetno produktivno. Tvrdi da su zbog toga njegovi proizvodi krupni.

„Sve ovo je jedan od načina kako se može iskoristiti nanos koji ugrožava jezero. Sve proizvodim isključivo iz zasada koje sijem početkom aprila u plastenicima koje sam dobio od Turske razvojne agencije TIKA“, ističe Šarkinović.

Selma Šarkinović

Zabranjeno je preuzimanje teksta i fotografija bez dozvole autora

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!