Telefonski poziv šefa ruske obavještajne službe vjerovatno sačuvao Erdoganovu glavu uoči vojnog udara?

Šef ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov, popodne 15. jula, telefonski zove šefa nacionalne sigurnosne organizacije (MIT) i Erdoganovog čovjeka od poverenja, Hakana Fidana. Bortnjikov mu govori da ima informacije kako se širom Turske po aerodromima helikopteri i borbeni avioni pune gorivom te ga pita ima li to neke veze s operacijama u Siriji ili se radi o vojnoj vježbi

Zbog jednog telefonskog poziva iz Moskve život turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vjerojatno je spašen uoči nedavnog vojnog udara u Turskoj, doznaje list Politika, pozivajući se na “pouzdane izvore”.

Riječ je o dosad nepoznatim detaljima neuspješnog državnog udara, koji se dogodio 15. jula. Vojni udar zapravo je trebao početi 16. jula u 3 sata rano ujutro, no počeo je šest sati ranije.

Ključan događaj, koji je uvelike odredio sudbinu udara, dogodio se nekoliko dana ranije, odnosno 27. juna. Tog je datuma službeni Kremlj saopštio da je Vladimir Putin primio Erdoganovo pismo, kojim se turski predsjednik izvinio Putinu za obaranje ruskog borbenog aviona Su-24 iznad Sirije.

U atmosferi obnovljenih kontakata, šef ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov, popodne 15. jula, telefonski zove svog resornog turskog kolegu, šefa nacionalne sigurnosne organizacije (MIT) i Erdoganovog čovjeka od poverenja, Hakana Fidana.

Bortnjikov mu govori da ima informacije kako se diljem Turske po aerodromima helikopteri i borbeni avioni pune gorivom te ga pita ima li to neke veze s operacijama u Siriji ili se radi o vojnoj vježbi.

Fidan je iznenađen tim informacijama i tvrdi da ne zna ništa o eventualnoj vojnoj vježbi koja bi bila na nacionalnoj razini. Isto tako, rekao mu je da ne zna ni za kakve planove koji bi uključivali intervenciju turskog ratnog zrakoplovstva u Siriji.

Fidan se potom javlja se telefonom načelniku glavnog stožera, generalu Hulusi Akaru. Zapovjednik turske vojske isto tako ne zna o čemu je riječ. Odgovara Fidanu da će provjeriti i javiti mu kroz sat vremena, no u tom vremenu ga pučisti otimaju i on više ne odgovara na Fidanove pozive, odnosno više nije u mogućnosti odgovoriti na iste.

Kako prenosi portal dnevnik.hr, Erdogan je nakon toga obaviješten o svim tim neobičnim događajima, tokom svog odmora na Marmarisu, telefonski zove zapovjednika specijalnih jedinica, generala Zekaija Aksakallija i pozornica je spremna za konačni obračun, u kojem je turski predsjednik izašao kao pobjednik.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!