Delegacija Konsultativnog vijeća za zajednice sa Kosova posjetila Crnu Goru

Povod radne posjete bila je izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo, kao i razmjena informacija sa crnogorskim predstavnicima u cilju upoznavanja sa primjerima dobre prakse i sistemom zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina u Crnoj Gori, kojima su prevaziđeni izvjesni problemi manjinskih zajednica

Delegacija Konsultativnog vijeća za zajednice pri Kabinetu predsjednika Republike Kosovo boravila je u radnoj posjeti Crnoj Gori od 17. do 20. juna, a u odvojenim susretima razgovarala sa predstavnicima crnogorskih institucija.

Delegacija je bila u sastavu: predsjedavajući Živojin Ćirković, zamjenik predsjedavajućeg Berhil Šasivari, viši pravni službenik za zajednice u Sekretarijatu Sead Bardhi, viši službenik za komunikaciju Avnija Bahtijari, viši službenik za prevođenje Arber Qafleshi i predstavnik crnogorske nacionalne zajednice u Vijeću Lazar Radulović.

Foto: Uprava za dijasporu

Povod radne posjete bila je izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo, kao i razmjena informacija sa crnogorskim predstavnicima u cilju upoznavanja sa primjerima dobre prakse i sistemom zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina u Crnoj Gori, kojima su prevaziđeni izvjesni problemi manjinskih zajednica.

Takođe, bilo je riječi o ustavno-pravnom položaju crnogorske zajednice na Kosovu. Crnogorci na Kosovu nijesu još uvijek priznati kosovskim Ustavom, niti imaju predstavnika u Parlamentu Kosova, zbog čega ne mogu da ostvaruju puna manjinska prava, kao ni da učestvuju u političkim procesima i društvenom životu Kosova, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

U ponedjeljak, 17. juna, delegacija je održala sastanak sa ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom. U utorak su se sreli sa predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimirom Dekovićem u Tivtu, a u srijedu su održali su sastanak sa v.d. direktora Elmirom Kurtagićem i predstavnicima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, kojem je prisustvovao predsjednik Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić. U četvrtak su imali radni sastanak sa predsjednikom Faikom Nikom i predstavnicima Nacionalnog savjeta Albanaca u Ulcinju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!