Priča koja vraća nadu u dobro i poštenje: Ismet Ćatović iz Australije poslao pare baki Stani Bakračević iz Golije i skinuo teret sa duše

Ismet i Stanka nikada se nisu upoznali ni sreli, nikada prije Stanka nije čula za Ismeta, niti Ismet za Stanku. Spojila ih je tek jedna nesvakidašnja priča o dobroti i poštenju…

Hido Muratović, čuveni dobrotvor i humanitarac iz Novog Pazara, odneo je nedavno na Goliju, u selo Tušimlje, starici Stanki Bakračević (80) pomoć, 300 australijskih dolara, koje joj je poslao Ismet Ćatović, rodom iz sela Jerebice na Pešteru, koji decenijama živi u Sidneju.

Ismet i Stanka nikada se nisu upoznali ni sreli, nikada prije Stanka nije čula za Ismeta, niti Ismet za Stanku. Spojila ih je tek jedna nesvakidašnja priča o dobroti i poštenju.

“Pozvao me je nedavno Ismet iz Australije, iz Sidneja, rekao mi da je čuo za mene, i zamolio me da mu pomognem, da skine jedan veliki teret sa svoje duše”, priča Hido.

I, klupko je onda počelo da se odmotava…

Prije punih četiri i po decenije Ismet je, kao mladić, radio na utovaru šljunka na Ibru, negdje između Baljevca i Biljanovca.

“Radili smo, kada se na obali pojavio mlađi muškarac, šetač, ribolovac, skinuo sa sebe košulju i zaplivao ka drugoj obali, do izvora pitke vode… Na sredini rijeke, ponijela ga je matica, počeo je da se davi, da zapomaže… Moj prijatelj i ja skočili smo u rijeku i izvukli ga jedva na obalu. Bio je skoro mrtav. Rekao nam je posle neko srpsko, pravoslavno ime, da se tako zove, ali smo mi zaboravili. Čovjek se zahvalio i otišao”, ispričao je Ismet Hidu.

Kad je čovjek otišao, Ismet i njegov prijatelj primijetili su da je na obali ostala njegova košulja i u njoj tadašnjih 25 crvenih novčanica, nekoliko dobrih radničkih dnevnica.

“Danima smo posle tražili tog čoveka da mu vratimo novac, ali ga nismo našli… Poslije par mjeseci, kad čovjeka nije bilo da se javi, podijelili smo novac po pola, uz dogovor da mu pare, ako se javi, vratimo. Mi smo se posle odselili u Skoplje, pa u Australiju, ali mene je taj novac proganjao. Bio mi je veliki teret na duši… Sebe sam optuživao da nije trebalo da ga uzmemo, da je trebalo još tada da ga damo nekoj sirotinji”, ispričao je Ismet Hidu Muratoviću, uz poruku da će iz Australlije poslati 300 australijiskih dolara, a da Hido nađe neku staricu koja živi sama, neku “pravoslavnu dušu” kojoj treba pomoć i da joj uruči taj novac.

Hido je tako i uradio. Prije nekoliko dana, novac od Ismeta iz Sidneja uručen je Slavki Bakračević, starici koja na Goliji živi u kući bez struje.

I poruka Ismeta, kad mu je Hido javio da je novac uručen:

“Sad mi je lakše na duši…. Samo još da mi se javi čovjek koga smo tada spasili… To mi je velika želja…”

Hido Muratović, čovjek koji decenijama obilazi i pomaže stare i bolesne oko Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške, pokrenuo je nedavno akciju da se struja dovede do kuće Stanke Bakračević na Goliji. Odazvalo se dosta dobrih ljudi, akcija dobro teče i Hido se nada da će do zime sijalica sinuti u Stankinoj kući. Do tada, starici je na poklon odnio mali radio-aparat, poklon jednog od dobrotvora.

Tekst: Z. Šaponjić, Foto: H. Muratović

Izvor: Kurir

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!