SAD šalju Izraelu rekordnu vojnu pomoć od 38 milijardi dolara

SAD i Izrael su za vrijeme mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisali bilateralni sporazum kojim se SAD obavezuje da će u periodu od 2007. do 2018. godine Izraelu godišnje davati po 30 milijardi dolara vojne pomoći

SAD i Izrael postigli su konačni dogovor o rekordnom novom paketu američke pomoći Izrealu u iznosu od najmanje 38 milijardi dolara, objavio je Reuters.

Desetogodišnji sporazum o pomoći će, kako se očekuje, biti potpisan u roku od nekoliko dana, javlja agencija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dogovor podrazumijeva do sada najveću vojnu pomoć SAD nekoj zemlji, ali i velike ustupke premijera Benjamina Netanyahua, kažu funkcioneri s obje strane, prenosi britanska agencija, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Sjedinjene Američke Države su 2014. godine za pomoć drugim zemljama izdvojile 35 milijardi dolara, od čega je 5,9 milijardi dolara izdvojeno za vojnu pomoć, a tri četvrtine te vojne pomoći date su Izraelu i Egiptu.

SAD i Izrael su za vrijeme mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisali bilateralni sporazum kojim se SAD obavezuje da će u periodu od 2007. do 2018. godine Izraelu godišnje davati po 30 milijardi dolara vojne pomoći.

Aktuelni američki predsjednik Barack Obama je tokom zvanične posjete Izraelu 2013. godine dao riječ da će se pridržavati tog sporazuma.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!