Beč: Uhapšeni članovi zloglasne bande “Struja” na čijem čelu je Bosanac Edin D.

Svih osmoro osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Jozefštad. Inače, investirali su u luksuzne automobile poput Mercedesa i Bentleya kojima su krstarili bečkim ulicama. Kupovali su dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, između ostalih i model Džejms Bonda PPK posebne izrade, hromiran, s pozlaćenim okidačem

Javno tužilaštvo u Beču podiglo je optužnicu protiv zločinačke organizacije “Struja” čiji su se pripadnici bavili reketarenjem, a na čijem je čelu 38-godišnji Edin D. zvani Edo, državljanin BiH.

Prvo ročište biće održano 11. oktobra.

Kako pišu austrijski mediji, Edo je osumnjičen i za pucnjavu u kafiću “Cappuccino” u Hernalsu, koja se dogodila prije deset godina. Tada je poginuo jedan lokalni gost, dok je drugi teško ranjen. Ubistvo nikad nije razjašnjeno, ali tužilaštvo smatra da će sada dokazati umiješanost bh državljanina i u ovaj zločin.

Edinova banda, koju su sačinjavala još tri Čečena, dva Bosanca i Srpkinja, usredsredila se na jedan lokal u Otakringu. Prema pisanju tamošnjih medija, banda bi izazivala tuče u ugostiteljskom objektu u kojima bi, ni krivi ni dužni, stradali gosti lokala. Nedugo poslije vlasnika su primorali da 25-godišnjeg Čečena Magomeda zaposli kao izbacivača. Magomed bi tražio posebnu naknadu. I pored toga što je vlasnik plaćao navodnu zaštitu, Čečen je nastavio da izaziva tuče u lokalu.

Jedan od suvlasnika lokala bio je prinuđen da u novembru 2015. godine proda svoj udio za 50.000 eura. Međutim, maltretiranje članova bande nije prestajalo. U februaru ove godine jedini preostali vlasnik morao je da plati još 5.000 eura kako bi kupio mir u kafani.

RASTURAO DROGU

Osim toga, banda se bavila i iznuđivanjem novca od vlasnika trgovina mobilnih telefona u 3. i 15. bečkom okrugu. Edin D. sebe je predstavljao kao projekt menadžera u trgovini nekretninama. Jedna od njegovih meta, koja je ostala bez tri šlepera u Crnoj Gori, jer ih je zaplijenila policija, morao je kao kompenzaciju da Edu isporučiti 50 kilograma kanabisa koji je on poslije rasturao u Beču.

Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile poput Mercedesa i Bentleya kojima su krstarili bečkim ulicama. Kupovali su dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, između ostalih i model Džejms Bonda PPK posebne izrade, hromiran, s pozlaćenim okidačem.

Svih osmoro osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Jozefštad, prenosi portal avaz.ba.

ČEČENI IZVRŠAVALI NAREĐENJA

U suđenje, koje će trajati najmanje do sredine novembra, uključeni su renomirani austrijski advokati. Do sada su svi optuženi negirali navode iz optužnice, ili su ostvarivali svoje pravo na ćutanje.

Ključ optužnice je priznanje jednog bivšeg člana bande, koji je nakon hapšenja svjedočio protiv bivšeg partnera. Zbog toga mu je čak prijećeno smrću, pa je iz sigurnosnih razloga prebačen u drugi zatvor.

Banda “Struja” slovi kao veoma brutalna. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svjedoka, jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osjećaju ugroženima i ne žele da prijave iznude. Za prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala i druge oblike zastrašivanja i prijetnji, Edove naloge odrađivali su osumnjičeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!