Turska bombardovala ISIL, tenkovi prešli sirijsku granicu, Erdogan poručio: Ovo je odgovor za nedavni samoubilački napad u Gaziantepu (VIDEO)

U akciju su uključeni i pješadija, tenkovi, topovi, logistička i deminerska podrška i podrška vazdušnih snaga, a sve jedinice djeluju u koordinaciji. Operacija izvedena danas dio je zajedničke kampanje turskih specijalnih snaga i koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama za protjerivanje boraca ISIL-a iz grada na sirijsko-turskoj granici

Turski borbeni avioni napali su položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u sirijskom pograničnom gradu Jarablusu.

U međuvremenu, turski tenkovi prešli su sirijsku granicu, potvrdili su vojni izvori za agenciju Anadolija, prenosi Al Jazeera.

U akciju su uključeni i pješadija, tenkovi, topovi, logistička i deminerska podrška i podrška vazdušnih snaga, a sve jedinice djeluju u koordinaciji, dodaje turska agencija.

Operacija izvedena danas dio je zajedničke kampanje turskih specijalnih snaga i koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama za protjerivanje boraca ISIL-a iz grada na sirijsko-turskoj granici.

“Operacija, koja je počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, za cilj ima čišćenje turskih granica od terorističkih grupa, da se pojača granična sigurnost i da se podrži teritorijalni integritet Sirije”, javlja agencija Anadolija, koja je citirala turske zvaničnike.

ERDOGAN: OČUVANJE TURSKE SIGURNOSTI

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da je napad izveden radi očuvanja sigurnosti Turske i kao odgovor za nedavni samoubilački napad u Gaziantepu.

“Naše snage su u čeitiri sata ujutro izvele akciju na položaje ISIL-a u Siriji. Mi znamo da svaka država ima pravo i dužnost da čuva svoju sigurnost i integritet svoje države. Te organizacije koje su bazirane u Siriji napadale su Gaziantep, Kilis i druge naše gradovi. Mi smo odlučili da im kažemo ‘ne’ i oni su jutros u četiri sata čuli naš odgovor. Neka ostali pričaju o Turskoj šta god žele, nas to ne zanima”, rekao je Erdogan.

Ministarstvo spoljih poslova Sirije saopštilo je da osuđuje “prelazak turskih tenkova i oklopnih vozila preko tursko-sirijske granice”, dodavši da se radi o grubom kršenju sirijskog suvereniteta.

Kurdska partija za demokratsku uniju (YPG) osudila je tursku vojnu intervenciju u Siriji kao “otvorenu agresiju” i miješanje u sirijska unutrašnja pitanja.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javlja da je riječ o dobro koordiniranoj vojnoj operaciji u koju su uključeni borbeni avioni i artiljerija, koji se kreću prema granici i Jarablusu.

“Turski ministar unutrašnjih poslova ranije je izjavio da će ovo biti brza operacija čiji će cilj biti da osigura tursku granicu i porazi ISIL”, izvještava on.

Ahelbarra dodaje da se u pograničnom području nalaze stotine pripadnika Slobodne sirijske vojske (FSA), koji čekaju znak da pređu u Jarablus i zauzmu ga.

“Ako Jarablus padne u ruke Slobodne sirijske vojske to će biti veliki poraz za ISIL, koji je početkom ovog mjeseca izgubio Manbij. Ostaće im samo jedno uporište u sjevernoj Siriji – Al-Bab, u blizini Halepa”, javio je reporter Al Jazeere.

NAPAD NA ISIL

U snimcima iz turskog pograničnog grada Karkamisa vide se stubovi bijelog dima koji se diže u nebo iznad brda u Jarablusu, sa druge strane granice.

Turska je juče naredila evakuaciju stanovnika Karkamisa, javili su lokalni mediji.

Policija je putem megafona upozorila građane da se evakuišu “iz sigurnosnih razloga” iz Karkamisa, na koji su ispaljene dvije minobacačke granate sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Turska vojska počela je juče u odvojenim akcijama da granatira položaje snaga sirijskih Kurda i ISIL-a u pograničnim oblastima Sirije.

Kurdski položaji su granatirani u oblasti Manbija, dok su na meti turske artiljerije položaji ISIL-a kod Jarablusa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!