Ruska televizija objavila ciljeve u SAD u slučaju nuklearnog napada: Pogodili bi ih za manje od pet minuta

Među metama su Pentagon i predsjednička rezidencija u Camp Davidu u Marylandu

Vladimir Putin ( Foto: Printscreen)

Ruska državna televizija objavila je popis američkih vojnih postrojenja koje će Moskva ciljati u slučaju nuklearnog napada i navela da će ih nadzvučna raketa koju Rusija razvija moći pogoditi za manje od pet minuta, javlja Reuters.

Među metama su Pentagon i predsjednička rezidencija u Camp Davidu u Marylandu.

Ovaj izvještaj, koji je neuobičajen za Rusku državnu televiziju, emitovan je u nedjelju veče, nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je Moskva vojno spremna za krizu koja bi bila slična kubanskoj raketnoj krizi ako to SAD želi.

Iako je u svom govoru o stanju nacije u parlamentu prošle sedmice proglasio spremnost Moskve na srazmjeran odgovor hipotetičkom američkom razmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u istočnoj Evropi, Putin nije naveo nijednu geografsku lokaciju prema kojoj bi mogle biti usmjerene ruske rakete, rekao je danas medijima njegov portparol Dmitrij Peskov, zamoljen da komentariše emisiju Vesti nedelji (Vijesti nedjelje) na televizijskoj stanici Rosija-1, u kojoj su novinari nagađali o mogućim metama na američkoj teritoriji.

“Predsjednik je rekao da će se, ako naša zemlja bude ugrožena i rakete srednjeg i kratkog dometa razmještene nedaleko od njenih granica, morati dati proporcionalan odgovor i usmjeriti naše rakete ne samo prema lansirnim stanicama, nego i područjima na kojima se nalazi središte odlučivanja. Molim vas da imate na umu da predsjednik nije pomenuo nijedan geografski naziv u svezi s tim”, kazao je Peskov, prenose ruski mediji.

Peskov je odbio da komentariše sadržaj emisije.

“Mi nikada ne intervenišemo u uredničku politiku naših televizijskih kuća, čak ni državnih. U ovom slučaju pitanje treba uputiti direktno televiziji”, dodao je Peskov.

Reuters je objavio da je u emisiji emitovanoj u nedjelju nveče voditelj Dmitrij Kiseljov pokazao geografsku kartu SAD-a i naveo nekoliko meta za koje je rekao da bi ih Moskva željela pogoditi u slučaju nuklearnog rata.

Među metama koje je Kiseljov naveo su i Fort Ritchie, središte za vojnu obuku u Marylandu zatvoreno 1998, McClellan – američka vazdušna baza u Kaliforniji zatvorena 2001, i Jim Creek, mornarička komunikacija baza u državi Washington.

Kiseljov je izjavio da nadzvučna raketa “Cirkon”, koju Rusija razvija, može pogoditi te mete za manje od pet minuta ako se ispali s ruskih podmornica, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!