Pjesnik iz Plava Ramiz Ciriković (92) svake godine dolazi iz Slovenije u rodni Skić: Zavičaj je najbolja inspiracija

Iako je završio samo četiri razreda osnovne škole, Cirikoviću obrazovanje nije bilo prepreka da se lati pera i hartije, a svojevremeno je, kaže, bio i dopisnik tri časopisa. Prve pjesme napisao je kada je bio dječak

Devedesetdvogodišnji Plavljanin Ramiz Ciriković 57 godina živi u Sloveniji, ali svake godine sam dolazi da obiđe rodni Skić.

Ciriković je odmalena zaljubljenik u poeziju i knjigu, pa je do sada napisao, kaže, oko 1.250 pjesama, dva romana (neobjavljena) i tri pripovjetke. Objavio je zbirku pjesama „Čekajući proljeće“.

Iako je završio samo četiri razreda osnovne škole, Cirikoviću obrazovanje nije bilo prepreka da se lati pera i hartije.

Prve pjesme, sjeća se ovaj vitalni starac, napisao kada je bio dječak. Inspiraciju je uvijek nalazio u zavičaju.

Dodaje da je prije šezdesetak godina upoznao Branka Ćopića, Desanku Maksimović, Mihaila Gazivodu, Matu Lovraka, Junusa Međedovića.

Ciriković je, kaže, bio partizan, pripadnik Devete brigade, „ali je zbog pjesme robijao i bio protjerivan jer je pisao protiv obavještajne službe“.

„Okarakterisali su me kao naklonjenog Staljinu i njegovom režimu, iako to nije bilo tačno. Robijao sam i u Titovim i u njemačkim zatvorima – u Peći 1943. i 1951, u Titogradu 1950. godine i u Sremskoj Mitrovici. Sve što sam napisao od 1935. do 1975. godine mi je oteto i uništeno. Iz tog perioda imam samo jednu sačuvanu pjesmu koju sam napisao 1960. godine“, tvrdi Ciriković i ističe da je tokom Drugog svjetskog rata radio na tri radio veze.

I pored svih nedaća koje su ga snalazile, Ciriković veli da ništa nije moglo da ubije njegov pjesnički duh. Pisao je najčešće pored Plavskog jezera i na livadama u Skiću, blizu crkve. Nekada je, naglašava, pisao po osam pjesama dnevno, a ove godine je napisao šest – po jednu mjesečno.

Zavičajni časopis „Izvor“ iz Slovenije mu je duže od 15 godina objavljivao pjesme, a uz njihovu pomoć je objavio zbirku pjesama „Čekajući proljeće“.

„Knjiga je najbolje oružje. Znao sam napamet 193 pjesme. Na mnoge provokacije ljudi odgovarao sam stihom“, ističe Ciriković.

Iako su mu ljekari branili da dolazi sam u Plav zbog godina, Ciriković ih nije poslušao.

„Tražili su mi prije dvije godine neki Parižani recept za dug život, a ja sam im odgovorio da sam prije 70 godina pročitao da stomak treba podijeliti na tri dijela – prvi za hranu, drugi za vodu i treći da je prazan da može mirno da se spava i diše“, ispričao je Ciriković.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!