Satelitski snimci koji će razbjesniti susjede: Kinezi u Južnom kineskom moru izgradili hangare za avione

“Jasno je da su hangari namijenjeni borbenim avionima”, rekao je funkcioner koji je pogledao fotografije. Osim hangara, posljednjih mjeseci na ostrvu su izgrađene i šestorougaone strukture koje su vidljive iz vazduha i neidentifikovani tornjevi, navodi se u izvještaju CSIS-a

Kina gradi vojne hangare na ostrvu u Južnom kineskom moru, a satelitske fotografije to potvrđuju.

Satelitski snimci od kraja jula pokazuju da je Kina najvjerovatnije izgradila ojačane hangare za avione na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru, tvrdi američki Centar za strategijske i međunarodne studije (CSIS).

Hangari na Fiery Cross, Subi i Mischief Reefs na ostrvu Spartly dovoljno su prostrani za bilo koji borbeni avion iz kineske vazdušne flote, tvrdi CSIS u svom izvještaju koji je potkrijepljen i satelitskim snimcima.

Fotografije su se pojavile nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu presudio da Kina ne može da polaže istorijsko pravo na ostrva u Južnom kineskom moru preko kojeg se svake godine odvija pomorski saobraćaj i prevoz roba u vrijednosti od pet milijardi dolara.
Peking je odbacio tu presudu dok njegovi susjedi – Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej, koji takođe polažu teritorijalno pravo na Južno kinesko more, insistiraju na njenom poštovanju.

“Jasno je da su hangari namijenjeni borbenim avionima”, rekao je funkcioner koji je pogledao fotografije.

Kina je više puta naglašavala da su objekti na ostrvu Spratly višenamjenski i da više služe uobičajene potrebe nego vojne. Međutim, Amerika i kineski susjedi Pekingu baš ne vjeruju.

Osim hangara, posljednjih mjeseci na ostrvu su izgrađene i šestorougaone strukture koje su vidljive iz vazduha i neidentifikovani tornjevi, navodi se u izvještaju CSIS-a.

Kina je proteklog vikenda poslala bombardere i borbene avione blizu spornih ostrva, a Japan se već požalio na njihove upade u svoje teritorijalne vode u Istočnom kineskom moru, pišeReuters.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!