Sumorne prognoze stručnjaka: Temperature će se peti do 77 stepeni, Persijski zaliv bi mogao da presuši

Kako piše “Washington Post”, u decenijama koje dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti, kao i ostale posljedice globalnog zagrijavanja. “Nastave li temperature da rastu, uslijediće daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove koje danas imamo”, upozorio je viši savjetnik UN-a za arapske zemlje Adel Abdellatif

Rekordne temperature zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi da budu samo najava pravog “pakla na zemlji” koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše “Washington Post”, u decenijama koje dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti, kao i ostale posljedice globalnog zagrijavanja, piše Tanjug, prenosi balkans.aljazeera.net.

“Nastave li temperature da rastu, uslijediće daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove koje danas imamo”, upozorio je viši savjetnik UN-a za arapske zemlje Adel Abdellatif, koji godinama proučava uticaj klimatskih promjena na Bliski istok.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima toplotni indeksi (veličina izračunata na temelju temperature (UAE) i Iraku su ovog ljeta zabilježeni rekordni vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada traju mjerenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjerena 52 stepena, Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu.

Ta mjerenja je potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

Do 2090. u Persijskom zalivu će biti prevruće za život.

Lokalne vlasti već su proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina. Uprkos tome, brojni zaposleni odlaze na posao, jer jedino tamo imaju klima uređaje.

Tokom dana ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu “Nature Climate Change” nedavno je objavljeno da bi Persijski zalivev mogao do kraja vijeka da ostane potpuno pust, jer su simulacije na računarima otkrile da bi dnevne temperature mogle da se penju i do 77 stepena Celzijusa.

Ujedinjene nacije predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapske zemlje do 2050. godine mogao da poraste na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!